Ny spiller udfordrer prisen på havvind

Den danske vindudvikler European Energy vil bygge en dansk vindmøllepark på havet markant billigere end de parker, der opføres i dag. En slåskamp med Energiministeriet risikerer at spænde ben for projektet.

Knud-Erik Andersen - Knud-Erik Andersen er CEO i selskabet European Energy, der udvikler vind- og solprojekter. De vil bygge en stor havvindmøllepark markant billigere, end vi ser i dag. Tid og sted: onsdag d. 8. januar 2014, European Energy, Scion, DTU. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har opført flere vindmølleparker på land, og nu er det danske selskab European Energy klar til at bevæge sig ud på havet. Udbygningen på havet skal oven i købet ske til en væsentligt lavere pris, end vi kender i dag. Men en slåskamp med de danske energimyndigheder skaber problemer.

»Vi forstår ikke, at staten vil spænde ben for åbenlyst billigere projekter, end vi kender i dag. Er det ikke i samfundets interesse at få så billig energi som muligt?,« siger Knud-Erik Andersen, adm. direktør i selskabet European Energy.

Selskabet er væsentligt mindre end de store havvindmølleudviklere som DONG Energy og RWE Innogy, og European Energy ser en anden vej til at sætte vindmøller op på havet. De store havvindmølleprojekter fordeles normalt gennem udbud, men European Energy planlægger at bygge gennem den såkaldte »åbne dør«. Her er projekterne ikke underlagt samme kontrol som ved udbud, men til gengæld er støtten fra staten væsentligt lavere. European Energy mener dog, at man kan opføre havvind med den lave støtte.

»Vi har ikke gjort det her før. Men vi er villige til at satse på det, og så er det frustrerende, hvis rigid politisk kontrol skal spænde ben,« siger den adm. direktør Knud-Erik Andersen.

Den »rigide politiske kontrol« handler om betalingen for en transformer, der skal sørge for, at strømmen fra vindmøllerne kan bruges i elnettet.

Ved de store havvindmølleprojekter, der fordeles gennem udbud, betaler staten gennem selskabet Energinet.dk for transformeren. Men ved »åben dør«-projekter skal projektudviklere som European Energy selv betale for transformeren, og det frustrerer Knud-Erik Andersen.

»Man kan spørge, hvorfor vi gider slås for en transformer i et projekt af den her volumen. Den udgør kun omkring tre procent af det samlede projektbudget. Svaret er, at økonomien bliver så stram gennem den »åbne dør«, at vi er nødt til at jagte alle omkostninger,« siger han.


 

Konkret vil European Energy bygge en 300 MW vindmøllepark på havet syd for Omø, og ifølge selskabet kan det gøres til samme pris som vindmøller på land. Det skyldes, at havet ikke er for dybt, vinden er god, og den teknologiske udvikling af møllerne har allerede drevet prisen på havvind ned.

European Energy regner sig frem til en afregningspris på 39 øre pr. produceret kilowatt time, når statsstøtten fordeles over 12 år ligesom ved havvindmølleprojekter under udbud.

Energistyrelsen peger på, at afregningsprisen reelt vil være 57 øre/kWh, da statsstøtten fordeles på fem år.

Under alle omstændigheder vil der være tale om »billige havvindmøller« i en international sammenligning, fremgår det af et svar fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) til Folketinget.

European Energy har haft foretræde for Folketingets Klima- og Energiudvalg, og ministeren Martin Lidegaard (R) har besvaret adskillige spørgsmål i sagen.

For ministeren er den afgørende forskel, at staten har større kontrol med store havmølleparker fordelt gennem udbud. Her er både placering og størrelse fastlagt på forhånd. Ved kystnære havmølleparker og »åben dør«-projekter, som det European Energy arbejder på, har staten mindre kontrol. Her vælger projektudvikleren selv størrelse og placering.

»Hvis man indførte den model, at el-forbrugerne betaler for nettilslutning ved større »åben dør«-parker, påfører man elforbrugerne en ukendt ekstraregning, og de, der vælger placering, har ingen tilskyndelse til at minimere tilslutningsomkostningerne,« forklarer klima- og energiministeren og tilføjer:

»Der har således ikke været politisk grundlag for at yde ekstra tilskud til »åben dør«-ansøgninger på havet.«

Ud over at slå på den billige pris, henviser European Energys direktør Knud-Erik Andersen også til, at bekendtgørelsen for udbud og »åben dør«-projekter er den samme. Derfor, mener han også, at de samme regler bør gælde. Klima- og energiministeren afviser dog den tolkning.

Energistyrelsen er i øvrigt i gang med at gøre bekendtgørelsen om nettilslutning »tidssvarende«, men det betyder ikke på nuværende tidspunkt, at styrelsen nærmer sig European Energys ønsker.