Vestas beroliger markedet med lyse fremtidsudsigter

Vestas leverer i dag årsregnskab, der ender lavere end markedets forventninger i forhold til både omsætning og resultat. Men markedet er lettet over positive udsigter for fremtiden

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm

Både omsætning og resultat faldt i 2017 for danske vindkæmpe Vestas efter intens konkurrence og prispres i markedet. Men aktien stiger, fordi Vestas på længere sigt forudser pæn indtjening.

Aktier i den danske vindmøllevirksomhed er onsdag formiddag steget 3,6 pct. efter forudsigelserne om fremtiden var bedre end markedet forventetde.

»Markedet drager et lettelsen sund. Investorerne har været utroligt nervøse for hvad selskabet kunne levere af overskudsgrader, når vi kigger fremad, og Vestas finansiele målsætninger viser, at det ikke går fuldstændig galt,« siger Jacob Pedersen, aktiechef i Sydbank.

For 2018 regner Vestas at sælge for mellem 10 og 11 mia. euro. Driftsindtjeningen vil udgøre 9-11 pct. af omsætningen. Vestas fastholder den langsigtede ambition om at være markedsførende på omsætning, mens ambitionen for EBIT-marginen - dirftsindtjening i forhold til omsætning -  er ændret til minimum 10 pct. fra tidligere ’best-in-class’ margins.

I 2017 udgjorde omsætningen 10,0 mia., euro mod 10,2 mia. euro i 2016, hvilket ifølge Ritzau Estimates er en smule under det analytikere forventede inden tallene.

»2017 var et år med intens konkurrence, prispres og fortsat modning af energisektoren,« udtaler koncernchef og CEO Anders Runevad i meddelelsen.

Per Hansen, investeringsteringsøkonom i Nordnet, kalder forventninger til fremtiden for for forsigigte.

»Det vidner om at tiden med 15 pct drømme EBIT er langt væk og på trods af sin status som den stærkeste i industrien kan tallene ikke sløre, at profitabiliteten er på vej ned. Guidance (forventingerne, red.) for 2018 er forsigtig og investorernes forventninger er blevet skruet meget ned de seneste uger. Spørgsmålet er nu om de er skruet tilstrækkelig langt ned og om de anser guidance for for forsigtig eller mere et udtryk for at de helt gode tider er et overstået kapitel,« skriver Per Hansen i et notat onsdag morgen.

Vestas sænker udbyttet til aktionærerne, samtidig med at vindmølleproducenten indleder et nyt aktietilbagekøbsprogram, viser onsdagens regnskab for fjerde kvartal af 2017.

Bestyrelsen i Vestas foreslår på den kommende generalforsamling at få godkendt et udbytte på 9,23 kr. per aktie. Det er relativt tæt på analytikernes forventning, der ifølge Ritzau Estimates lød på 1,31 euro eller omtrent 9,75 kr.

I 2016 udbetalte Vestas 9,71 kr. per aktie til aktionærerne. Oveni planlægger Vestas inden for kort tid at indlede et nyt aktietilbagekøbsprogram på 1,5 mia. kr. Det skal gennemføres frem mod offentliggørelsen af regnskabet for første kvartal af 2018, som er sat til udgivelse 4. maj..

Runevad glæder sig over resultat, som kommer i et svært marked.

»Vi demonstrerede, at selv under udfordrende vilkår som disse, er vi i stand til at holde udgifterne nede og drage fordel af vores globale tilstedeværelse og teknologiske lederskab til at forblive nummer et i industrien,” hedder det i meddelelsen.

Vestas understreger samtidig, at vindenergi er tættere på at kunne blive handlet på almindelige markedsvilkår på størstedelen af koncernens markeder.

»Vindenergiindustrien er i færd med at undergå en transition til en mere moden industri uden subsidier. Denne forandring leder til et højst konkurrencepræget marked og vil sandsynligvis drive en yderligere konsolidering i industrien,« fremgår det af regnskabet.