USA: Nordkorea står bag hackerangreb

Sony aflyser premieren på den omstridte film om mordforsøget på den nordkoreanske leder efter nye hackertrusler.

Sony Pictures har oven på det lammende hackerangreb aflyst premieren på den omstridte film »The Interview« om et mordforsøg på Nordkoreas diktator, Kim Jong-un. Arkivfoto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordkorea stod ifølge USA bag det voldsomme hackerangreb, som for snart en måned siden ramte filmselskabet Sony Pictures, som fik frastjålet masser af interne dokumenter og flere film, der endnu ikke har haft premiere. Og Sony selv aflyser nu julepremieren på den omstridte film, der udløste hackerangrebet.

Amerikanske efterforskere fastslår nu, at det var hackere med forbindelse til det lukkede, stalinistiske styre i Nordkorea, som 24. november brød ind i Sony Pictures' computersystemer og lammede dem i flere dage, sideløbende med at masser af fortroligt materiale og kommende film blev lækket på Internet.

Årsagen skal være den 44 millioner dollars dyre komediefilm »The Interview«, der handler om et fiktivt mordforsøg på Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Sony Pictures har nu aflyst premieren, efter at hackergruppen »Fredens Vogtere«, der har taget ansvaret for angrebet, har truet biografgængere med, hvad de selv sammenligner med de voldsomme terrorhandlinger 11. september 2001.

Oplysningerne om, at Nordkorea står bag, kommer ifølge nyhedsbureauet Reuters fra en regeringskilde. USA har endnu ikke officielt slået fast, at Nordkorea stod bag. Nordkorea selv har benægtet at være involveret, men styret har rost hackerne.

Det har fra første færd ligget i kortene, at angrebet kom fra Nordkorea.

Det amerikanske forbundspoliti FBI har efterforsket sagen, der satte Sony Pictures ud af spillet i mere end en uge, hvor computersystemerne var lukket.

»Sony har ikke yderligere premiereplaner for filmen,« sagde en talsmand til spørgsmålet om, hvorvidt filmen vil få premiere senere eller blive en lejefilm.

Sonys beslutning er straks blevet politisk kritiseret.

»Med Sonys kollaps har Amerika tabt sin første cyberkrig. Dette er et meget, meget farligt tilfælde,« sagde den tidligere republikanske leder af Republikanernes Hus, Newt Gingrich.

Det nationale sikkerhedsråd ved Det Hvide Hus understreger, at regeringen ikke har været taget med på råd om Sonys beslutning om at trække filmen tilbage.

FBI havde advaret biografer om, at de kunne blive mål for cyberangreb, hvis de viste filmen.