FBI: Ingen beviser på nordkoreansk hackerangreb

Alvorligt hackerangreb mod Sony Pictures kan ikke føres tilbage på Nordkorea, som er blevet beskyldt for at stå bag.

Sony Pictures' filmstudier i Los Angeles i USA blev 24. november lagt ned af hackere, som stjal både film og fortroligt materiale. Nordkorea har været hovedmistænkt, men FBI kan ikke finde spor, der peger i den retning. Arkivfoto: Frederic J. Brown, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske forbundspoliti FBI kan ikke finde beviser for, at Nordkorea stod bag hackerangrebet for to uger siden mod filmgiganten Sony Pictures' studier i Hollywood.

»Der er på dette tidspunkt intet, der peger mod Nordkorea,« sagde vicedirektør i FBIs cyberafdeling, Joe Demarest, på en sikkerhedskonference i USA.

Der har ellers været en bred opfattelse af, at hackerangrebet 24. november, som lagde Sonys IT-system ned i mange dage, skyldtes en kommende film, »The Interview«, som får premiere i USA 25. december og handler om to TV-folk, der af efterretningstjenesten CIA hyres til at bortføre den nordkoreanske leder Kim Jong-un.

Nordkorea har hårdnakket benægtet at være involveret i hackerangrebet, hvor en række film, der endnu ikke har haft premiere, blev piratkopieret og siden lagt på Internet. Dette gjaldt dog ikke »The Interview«. Også interne dokumenter om Sony Pictures' økonomi, fortrolige oplysninger om ansatte - heriblandt deres kodeord og CPR-numre - og kendte menneskers kontrakter samt detaljer om, hvordan Sonys interne sikkerhedsafdeling arbejder, er blevet lækket.

Ifølge FBI er der intet, der bekræfter, at et andet land har været involveret i angrebet.

Nordkorea er kendt for at have statsansatte hackere, og en analyse af hackerprogrammerne viser store ligheder med et tidligere nordkoreansk angreb mod sydkoreanske mediehuse og banker i 2013.

Angrebet skete gennem ondsindet software. En gruppe, der kalder sig »Fredens Vogtere«, siger, at den står bag.