Biografer aflyser omstridt film efter hackertrusler

Hackergruppe truer biografgængere, hvis omstridt film om mord på Nordkoreas diktator vises.

En sikkerhedsvagt er på plads ved indgangen til en biograf i Los Angeles i USA til forpremieren på den omstridte film »The Interview« om mordet på den nordkoreanske diktator Kim Jong-un. Biografer i New York aflyser nu premieren efter hackertrusler. Foto: Kevork Djansezian, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVORK DJANSEZIAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Premieren i New York juledag på en ny film om mordet på Nordkoreas præsident er blevet aflyst, efter at filmselskabet bag filmen er blevet angrebet af hackere, der truer med at ramme de biografer, som viser filmen.

Det er seneste udvikling i sagen om det hackerangreb, som lagde filmgiganten Sony Pictures Entertainment ned 24. november. Her brød hackere ind og lammede Sony Pictures' computersystem, hvorfra de stjal massevis af interne dokumenter og en række film, som endnu ikke har haft premiere, hvorpå de lagde alt materialet ud på Internet.

»Kan du huske 11. september 2001«

Årsagen er tilsyneladende Sony Pictures' film »The Interview«, som får premiere 25. december, og som handler om, hvordan to TV-folk, der skal interview Nordkoreas leder Kim Jong-un, af efterretningstjenesten får besked på i stedet at bistå med at bortføre og myrde ham.

Selve filmen er ikke blevet piratkopieret ved angrebet, som en hackergruppe, der kalder sig »Fredens Vogtere« står bag. Den truede tirsdag med at gøre juledagene hede for alle, der har forbindelse til filmen.

»Kan du huske 11. september 2001. Vi anbefaler dig at holde afstand til disse steder på det tidspunkt. Hvis dit hus ligger i nærheden, gør du klogt i at forlade det. Hvad der end sker i de kommende dage, skyldes Sony Pictures Entertainments grådighed,« advarede gruppen.

Det amerikanske forbundspoliti FBI står for efterforskningen. Det har under hele sagen været antaget, at Nordkorea står bag hackerangrebet. Landet har i sommer taget skarpt afstand fra filmen. En talsmand for det lukkede styre sagde tidligere i december, at Nordkorea ikke står bag angrebet, men roste samtidig angriberne.

Ansatte sagsøger Sony for passivitet

Sony Pictures vil ikke stritte imod, hvis nogle biografer vælger ikke at vise »The Interview«. Det er biografkæden Landmark, som nu har aflyst premieren i New York. Også Carmike Cinemas, som står for 278 biografer i hele USA, har aflyst filmen fra programmet, skriver flere lokale aviser ifølge britiske BBC.

Samtidig er Sony Pictures blevet sagsøgt af to personer, som ifølge nyhedsbureauet Reuters beskriver sig selv som tidligere ansatte. De anklager selskabet for ikke at have beskyttet de ansattes data ved at sikre computernettet tilstrækkeligt og dermed standse hackerne.

Sagen er indbragt for retten i Californien på den amerikanske vestkyst. De to kræver erstatning for mulige skader, ligesom de ønsker, at deres bankkonti overvåges for mulig svindel, samtidig med at de kræver forsikring mod identitetstyveri.