TV-reklamer forsvinder ikke

TRENDS 2010: Dødsdomme i alle afskygninger er gennem årene haglet ned over ”husalteret” som marketingkanal. Men noget tyder på, at annoncørerne holder fast – og godt fast – i TV-markedsføringen.

Og uanset at alverdens eksperter gennem de senere år har dømt 30-sekunders spottet til en snarlig død, så taler tallene fra Megafons og Huset Markedsførings årlige Trend-analyse deres tydelige sprog: Tv-reklamer er kommet for at blive. Her er det DSBs Harry, der venter på toget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tina Kjærs modne Jolly-frugter. Harry & Bahnsen. Kaj og Bøje. Polle fra Snave. Eller hvad med Carlsberg Sports boldspillende egern.

Listen over uforglemmelige TV-reklamer er lang. Og uanset at alverdens eksperter gennem de senere år har dømt 30-sekunders spottet til en snarlig død – godt hjulpet på vej af blandt andet internettet, mobiltelefonerne og Twitter som udøvende bødler – så taler tallene fra Megafons og Huset Markedsførings årlige Trend-analyse deres tydelige sprog: TV-reklamer er kommet for at blive.

Et par tal fra Trends-analysen, som bygger på svar fra marketingansvarlige fra et repræsentativt udsnit af Danmarks 450 største annoncører, viser eksempelvis, at 44 procent anser TV for at være det vigtigste medie for salg af virksomhedens produkter, og at 46 procent mener, at TV har vundet betydning som mediegruppe i det forgangne år.

For de bureauer, der beskæftiger sig med TV-reklamer, lyder et par af de gode nyheder fra undersøgelsen, at 55 procent af annoncørerne forventer at gå på tv i 2010, og at 36 procent endog forventer at øge TV-budgettet i 2010.

Vi har bedt bureauet bag Carlsberg Sports bold-ekvilibristiske egern – og den bordtennisspillende pingvin – om et bud på TV som reklamemedie i de kommende år.

Administrerende direktør Mikael Jørgensen fra & Co siger:

"Jeg tror, at TV som reklamemedie kommer til at have en glimrende fremtid. Hvis man bare undlader at sammenligne med den meget dominerende rolle, TV har haft igennem 90’erne og 00’erne. For de dage er definitivt forbi. TV kommer til at ændre sig fra kun at være broadcast til også at være distribueret via nettet – og er jo allerede i gang med det. Jeg synes allerede TV som medie er ved at tilpasse sig den nye verdensorden og dermed sin rolle i de kommunikations-mix der benyttes i dag. Det er ikke længere TV – og så alt det andet. Det er sammenhængen og integrationen imellem alle kommunikationskanaler. Men TV-mediet kan, hvis det benyttes rigtigt, spille en væsentlig rolle her, som bindeled og facilitator for alle de andre kanaler og den øvrige kommunikation, et brand rammer sine målgrupper med."

Et eksempel?

"Danske Banks kommunikation i 2009 var et glimrende eksempel – TV spillede en betydelig rolle, men var kun en lille del af den samlede kommunikation i kampagnen. Men TV spillede en betydelig rolle i at samle og integrere alle kommunikationskanalerne om budskabet - at bede danskerne om deres holdninger finanskrisen, bankerne og Danske Bank. Så hvis mediebureauerne, reklamebureauerne og annoncørerne i fællesskab får arbejdet kreativt med kommunikationsstrategier, mediestrategier og kommunikationskoncepter, der formår at udnytte sammenspillet imellem medierne ordentligt - har TV stadig en vigtig rolle. Men man har mistet den altoverskyggende dominans man havde tidligere," siger Mikael Jørgensen.

En meget stor del af annoncørerne mener, at tv er det vigtigste medie for salg – hvorfor, tror du?

"Fordi TV stadig er det mest effektive medie til at løse mange problemstillinger. Fordi mange har evnet at se TVs rolle som facilitator og spydspids for mange af de andre kanaler, der er til rådighed. Og fordi TVs evne til at bygge kendskab og dækning stadig er enestående. Hvis det benyttes rigtigt med andre medier, der er mere involverende og interagerende, kan resultaterne boostes betragteligt. Men igen – det ville være dumt at kikke på TV-mediet, som man gjorde for bare fem år siden," lyder det fra Mikael Jørgensen.

Hvorfor tror du, så mange har haft travlt med at dømme TV ude som ”fremtidens reklamemedie” – ofte til fordel for mobil, blogs, sociale netværk, viral osv. Mediegrupper, som annoncørerne ifølge Trends 2010 blot forventer at bruge 1-2 procent af budgettet på i det kommende år - mod 18 procent på TV?

"Det synes jeg ikke er så underligt. Det er som så mange andre teknologiske landvindinger hypet en del. De nye medier kan rigtig mange ting, hvis de benyttes rigtigt og i den rette kontekst. Alle leder i disse år efter nye, banebrydende måder og kanaler til at nå målgrupperne på. Det giver de nye medier mulighed for, men til gengæld kan det være svært på forhånd at estimere resultaterne af disse aktiviteter. Derfor er det ofte små delbudgetter, der ligger på den slags medier. Jeg synes igen, det understreger vigtigheden af, at kreativiteten ikke kun ligger i eksekveringen af et godt kommunikationskoncept, men lige så meget i kommunikations-strategien, mediestrategien og i marketingarbejdet. Kreativ tænkning, der kan skabe et større samspil og en større udnyttelse af de egenskaber, som de nye medier repræsenterer, kan give kvantespring i resultaterne," siger Mikael Jørgensen.

Læs mere i Trends 2010, der udkommer sammen med næste nummer af Markedsføring i uge 3.