Trods lavere Radius-bud kan SEAS-NVE ende som vinder

Kort før salgsprocessen af Radius blev afblæst som følge af manglende politisk opbakning, var den politiske drømmekøber, SEAS-NVE, blevet overhalet i en indikativ budrunde. Alligevel kan det ende til fordel for SEAS-NVE.

Jesper Hjulmand, der er administrerende direktør i SEAS-NVE, kan potentielt ende med at skulle betale en lavere pris for Radius, såfremt et salg kommer på tale igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Forrige søndag måtte finansminister Kristian Jensen (V) erkende, at der ikke var politisk opbakning til salget af det Ørsted-ejede sjællandske elnet Radius.

Dermed smuldrede et historisk milliardsalg, efter at S og SF trak støtten til salget.

Nu tager sagen imidlertid endnu en drejning, idet den politiske drømmekøber, det andelsejede SEAS-NVE, i salgsprocessen kort forinden var blevet overhalet i en indikativ budrunde, hvor fire tilbageværende konsortier kæmpede om at overtage elnettet, der leverer strøm til en million sjællændere. Det erfarer Børsen fra flere kilder med kendskab til sagen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har anonyme kilder forklaret, at adgangen til den afsluttende fase i salgsprocessen krævede et indikativt bud på 2,5 mia. euro svarende til cirka 19 mia. kr. Det højeste indikative bud skulle ifølge bureauet ligge på mellem 20,2 og 21,7 mia. kr., inden salget blev afblæst.

Alligevel kan dette ende med at komme SEAS-NVE til gode. Tilbage i december blandede topchefen i SEAS-NVE, Jesper Hjulmand, sig i debatten, da han i Berlingske udtalte:

»Det har en betydning, hvem der ender med at blive ny ejer af elnetselskabet Radius, fordi ejerformen bag infrastrukturen gør en forskel. Der er ikke aktionærer, kapitalfonde eller andre, der skal have et udbytte,« lød det fra Jesper Hjulmand, der samtidig pointerede, at SEAS-NVE som ejer af Radius vil sikre, at forbrugernes og samfundets interesser »fortsat vil være i centrum«.

Mulighed for lavere pris

Ifølge Børsen mener flere analytikere, at salgsprisen for Radius kan blive lavere.

»Når man skal sælge noget, vil flere købere typisk betyde en højere pris, og derfor tror jeg også, at det er rimeligt at forvente en lavere pris, når feltet af mulige købere på den måde indsnævres,« siger blandt andre Casper Blom, Ørsted-analytiker hos ABG Sundal Collier, til erhvervsmediet.

Ifølge Reuters var der fire tilbageværende bydere på Radius, da salget blev stoppet. Det var den danske pensionskasse PKA, som var gået sammen med den canadiske pensionskasse Omers, Europas største energiselskab, Enel fra Italien, samt den canadiske pensionskasse CDPQ og altså også SEAS-NVE.

Ifølge den socialdemokratiske partileder, Mette Frederiksen, er salget af Radius legitimt. Men hun har tidligere påpeget, at det er partiets princip, at kritisk infrastruktur skal være ejet af forbrugerejede selskaber eller i en konstruktion, hvor det offentliges ejerandel er på mere end 50 procent.

SEAS-NVE er det eneste forbrugerejede selskab blandt de fire bydere.

Berlingske har tidligere beskrevet, at det ikke er nogen ukompliceret opgave for energiselskabet at lande et køb af Radius. Der var ingen fremlagt køreplan for, hvordan et potentielt ejerskab vil tage sig ud for de cirka en million kunder i Radius.

Der er op mod 400.000 andelshavere i SEAS-NVE, og skal forbrugerne i Radius reelt have en andel i selskabet, vil der være tale om en særdeles svær øvelse, påpegede professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen i sidste uge:

»I dag er det ikke forbrugere, der ejer Radius, men skal det være det, så bliver det jo en meget stor og svær kabale at få til at gå op. For skal nogle kunder i Nordsjælland ejes af nogle andre på Sjælland?«

Ifølge Børsen oplyste Ørsteds kommunikationschef, Martin Barlebo, i sidste uge, at man holder øjnene åbne for flere muligheder.