Forbrugerknude venter dansk bejler i Radius-salg

SEAS-NVE, der har været med i opløbet om at købe Ørsteds elnetselskab Radius, skal løse en svær forbrugerkabale, hvis de får held til at erhverve selskabet. Ekspert forudser svær balanceakt.

Jesper Hjulmand, der er adm. direktør i SEAS NVE, har hele tiden slået fast, at han er lun på at få fingrene i Radius. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Efter at det stort anlagte salg af elselskabet Radius i weekenden blev bremset af Socialdemokratiet og SF, gik Ørsted mandag ud og meddelte, at salgsprocessen for nuværende var afsluttet. Men selskabet agter stadig at komme af med elselskabet, som bestyrelsen har fastslået ikke passer ind i energikoncernens strategi, der omfatter en gigantisk omstilling til havvind og anden grøn energi.

Med de politiske meldinger, der tog livet af den hidtidige salgsproces, synes SEAS-NVE at være en oplagt aftager, og selskabet var netop også med i opløbet. Flere gange – også i Berlingske – har selskabets administrerende direktør Jesper Hjulmand talt for fordelene ved at lade SEAS-NVE eje Radius.

Men det er ingen ukompliceret opgave for energiselskabet at lande et køb af Radius. Der er således endnu ingen fremlagt køreplan for, hvordan ejerskabet helt vil tage sig ud for de én millioner kunder i Radius, hvis selskabet bliver overtaget.

Der er nemlig knap 400.000 andelshavere i SEAS-NVE, og hvis forbrugerne i Radius reelt skal have en andel i selskabet, vil det være en særdeles svær øvelse, påpeger professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.

»I dag er der ikke forbrugere, der ejer Radius, men skal det være det, så bliver der jo en meget stor og svær kabale at få til at gå op. For skal nogle kunder i Nordsjælland ejes af nogle andre på Sjælland? Skal alle Radius-kunder være andelshavere, så vælter man jo fuldstændig balancen i selskabet,« siger han med henvisning til, at de eksisterende andelshavere så vil blive udvandet.

Professoren opfordrer parterne, altså Ørsted, Finansministeriet og Folketinget til at få lavet en helt klar proces, så man undgår, at det kokser igen.

»Nu må man klappe hesten, få lovgivningen på plads og så vælge præcis, hvad det er man ønsker med elnettet,« siger han og foreslår at lade forbrugerne i Radius danne deres eget selskab.

Ifølge Berlingskes oplysninger er netop den omtalte forbrugerkabale genstand for overvejelser i energikoncernen SEAS-NVE, der endnu ikke har lagt sig 100 procent fast på en model.

Det er således stadig uvist, hvordan selve vægtningen præcis vil blive efter et muligt køb, og der foreligger ingen endelig beslutning ifølge Berlingskes oplysninger.

I partilederdebatten i Folketinget tirsdag spurgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, om, hvilke tanker partiet havde om en mulig konstruktion, hvis Ørsted reelt skulle kunne sælge elselskabet og få penge til sin grønne omstilling.

»Når der er tale om kritisk infrastruktur, er det vores klare opfattelse, at det skal være forbrugerdrevet eller -baseret, eller i en konstruktion, hvor det offentlige altid har den afgørende stemme,« sagde partilederen.

Hverken Ørsted eller SEAS-NVE har ønsket at kommentere de mulige konstruktioner. Det er stadig uvist, hvad der præcist skal ske med Radius, efter at salgsprocessen kuldsejlede. Ørsted gjorde det i en selskabsmeddelelse klart, at firmaet stadig agter at sælge Radius eller udskille det i et selvstændigt selskab.

Men den oprindelige salgsproces, der blev sat gang i juni, er formelt afblæst. Den skulle ellers være afsluttet i løbet af årets første seks måneder.