Finansministeren: Ørsted kan ikke længere sælge Radius

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at Socialdemokratiet er blevet bange for deres egen skygge i sagen om salget af el-leverandøren Radius.

Et politisk flertal ser ud til at sætte en kæp i hjulet for Ørsteds ønske om at frasælge el-leverandøren Radius, der har tre mio. kunder på Sjælland. Både Socialdemokratiet og SF afviser den salgsproces, som regeringen har lagt op til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det politisk flertal er forsvundet, og derfor kan Ørsted ikke længere sælge el-leverandøren Radius. Sådan lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V).

Til Ritzau siger Kristian Jensen, at Socialdemokraterne er blevet bange for deres egen skygge efter salget af Dong.

»Og det betyder, at Ørsted ikke kan sælge Radius og skaffe kapital til deres grønne omstilling,« siger Finansminister Kristian Jensen (V) efter Ørsteds salg af Radius har mistet sin politiske opbakning.

Der er nu stor tvivl om salget af den sjællandske el-leverandør Radius. I en fondsbørsmeddelelse fra Ørsted, der ejer Radius, står der, at  »Finansministeriet har nu til Ørsteds overraskelse meddelt, at der ikke længere er politisk opbakning til at fortsætte den strukturerede slagsproces.«

Ørsted ledelse skriver samtidig, at de nu vil vurdere situation og drøfte de næste skridt.

Meddelelsen kommer fordi den politiske opbakning til salget forsvandt søndag, da Socialdemokratiets frontfigur Mette Frederiksen med et pennestrøg slog fundamentet under Ørsteds historiske salg af elnettet i København i stykker. I et brev til finansminister Kristian Jensen (V) gjorde hun det klart, at partiet ikke vil bakke om salget med de nuværende præmisser.

Partilederen kalder salget af Radius for »legitimt«, men siger, at det samtidig er partiets princip, at kritisk infrastruktur skal være ejet af forbrugerejede selskaber eller i en konstruktion, hvor det offentliges ejerandel er over 50 procent.

»Så længe det er er opfyldt, kan det være sundt at få privat kapital ind, dansk såvel som udenlandsk. Men den proces, som regeringen lægger op til nu, betrygger os ikke i, at det for os afgørende princip bliver honoreret,« lyder det i brevet fra Mette Frederiksen.

Usikkerhed om Ørsted

Meldingen lander midt i en afgørende del af salgsprocessen, der har været i gang i over et halvt år, og som vil kunne give én million elkunder på Sjælland og i hovedstaden en ny ejer.

Ifølge Berlingskes oplysninger skulle nøgleprocessen – den såkaldte due diligence, der giver mulighed for at mulige købere kan endevende fortrolige forhold i forretningen i Radius – gå i gang mandag efter at have været udskudt tidligere. Med meldingen er det uvist, hvor salgsprocessen reelt står, og om salget nu kan føres ud i livet i den nuværende form, lyder det fra flere kilder med kendskab til processen.

Formelt er det Ørsteds bestyrelse, der har sat selskabet til salg, og det er også bestyrelsen, der skal tage beslutningen om, hvorvidt salgsprocessen skal fortsætte med Socialdemokratiets og SFs udmeldinger. Ifølge flere kilder med kendskab til processen kan det dog svært at forestille sig, når partierne, som selv har været med til at godkende salgsprocessen, ikke længere vil være med i den nuværende plan.

Professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh

»Det illustrerer problematikken med at have en virksomhed på markedsvilkår og en politisk hovedaktionær Ikke mindst i en salgsproces.«


Ifølge professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, kan den politiske ageren give en del usikkerhed omkring Ørsted.

»Det illustrerer problematikken med at have en virksomhed på markedsvilkår og en politisk hovedaktionær. Ikke mindst i en salgsproces. Det kommer til at fremstå kaotisk, og man må også tillade sig at sige, at det virker uprofessionelt set med forretningsbriller på,« siger han.

Det var i slutningen af juni, at Ørsted meldte salgsplanerne ud offentligt, men inden var partierne i forliget om børsnoteringen af DONG, nu Ørsted, orienteret om planerne under fortrolighed. I forbindelse med forliget, der blev indgået i 2015, havde man givet Ørsted en slags grønt lys i forhold til at frasælge forretninger.

»I forlængelse heraf vil DONG Energy som et kommercielt drevet selskab fortsat kunne foretage tilkøb og frasalg af aktiviteter, hvis sådanne dispositioner vurderes at være kommercielt hensigtsmæssige,« hed det i aftalen.

Frasalg er sket i stor stil for at gøre det statsejede energiselskab til en global kæmpe inden for havvind og andre grønne energiformer. Salget af Radius har været en del af at lave den ændring af forretningen.

I sommer da Ørsted satte Radius til salg var der hurtigt et tocifret antal bejlere med i feltet, hvor der både var energiselskaber, kapitalfonde og pensionskasse med i kapløbet. Reelt har køberfeltet været skåret til, og er nu helt nede på en lille håndfuld.

Både det italienske energiselskab Enel, den danske pensionskasse ATP og det danske energiselskab SEAS-NVE har været nævnt som mulige købere. Også PKA sammen med den udenlandske pensionskasse Omers har været inde i billedet i salget, der potentielt vil kunne indbringe Ørsted et tocifret milliardbeløb.

Truer Socialdemokratiet

Den seneste tid har salgsprocessen med Radius imidlertid oplevet øget modstand, hvor eksperter i Berlingske såede tvivl om muligheden for at kontrollere en ny ejer.

I den forgangne uge fik bekymringerne Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører, til at true med at trække støtten til Socialdemokratiet, hvis partiet gik med til et salg til en udenlandsk kapitalforvalter. Inden da havde DFs finansordfører Rene Christensen meldt ud, at partiet vil kæmpe med næb og klør mod en udenlandsk ejer af elnettet.

Sagen har fået flere partier til at drage paralleller til DONG-sagen fra 2014, hvor Goldman Sachs købte en del af det daværende DONG. Det førte til stor folkelig modstand og i sidste ende rev det tæppet væk under den daværende SRSF-regering, hvor SF i et tumultarisk forløb trak sig.