Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Danske forbrugere bør eje elnettet

SEAS-NVE, der gerne vil købe Ørsteds elnetselskab, Radius, mener, at selskabet skal forblive på danske hænder, og at selskabet skal ejes af forbrugerne og ikke af kapitalfonde eller andre, som skal have udbytte.

Radius
Ørsted-selskabet Radius, der står for el-distribution, er sat til salg, men det skal ikke være til højestbydende. Det forbrugerejede SEAS-NVE, der gerne vil købe Radius, mener, at selskabet bør blive på danske hænder. Arkivfoto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

For tredje år i træk har FNs World Energy Council kåret det danske energisystem som verdens bedste. Det sker kort tid efter, at vi vandt EM-guld i forsyningssikkerhed. Det kan vi alle være stolte over. Der er ingen over Danmark, når det handler om at balancere forsyningssikkerhed med bæredygtighed og tilgængelighed – det slår FN-organisationen fast.

Jesper Hjulmand Fold sammen
Læs mere

Men vigtigere end stoltheden over førstepladserne er spørgsmålet om, hvordan vi bedst fastholder førerpositionen. Et spørgsmål, der er blevet aktualiseret af, at Ørsted har sat sit elnetselskab Radius til salg. For det er ikke lige meget, hvem der ender med at købe elnettet, hvis elnettet i Danmark fortsat skal understøtte den grønne omstilling på fornemste vis.

I Danmark er det meste af elnettet på forbrugernes hænder. De andelsejede elselskabers vigtigste mål er at varetage forbrugernes interesser. Og det er derfor, vi i tide har investeret i udviklingen af energisystemet til gavn for forbrugerne og vores samfund.

Lad mig give et eksempel. SEAS-NVE er ejet af 390.851 sjællandske andelshavere. De sidste 100 år har vi vist, at et forbrugerejet selskab kan forvalte vigtig infrastruktur effektivt og til gavn for forbrugerne. Senest har vi lagt luftledningerne i jorden, og vi var blandt de første til at investere i intelligente elmålere til alle andelshavere. En bekostelig modernisering, der har forbedret forsyningssikkerheden. Vores forbrugere har i dag strøm i stikkontakten 99,99 pct. af tiden. Og det er afgørende her, hvor elnettet står over for sit livs opgave.

»Elnettet kan forblive på danske hænder med et forbrugerejet selskab som SEAS-NVE som ejer af Radius, og forbrugernes og samfundets interesser vil fortsat være i centrum.«


En gennemgribende elektrificering og digitalisering af vores samfund venter lige om hjørnet: En million elbiler om 12 år, mange flere varmepumper og endnu mere vedvarende energi kræver, at vi udbygger elnettet og understøtter mere fleksibilitet på forbrugssiden. Og så er et elnet i verdensklasse en forudsætning for, at Danmark fortsat er arnested for udviklingen af nye løsninger. Det er vores grønne førerposition, der er på spil.

Så det har en betydning, hvem der ender med at blive ny ejer af elnetselskabet Radius. For ejerformen bag vores infrastruktur gør en mærkbar forskel. Det er ikke aktionærer, kapitalfonde eller andre, der skal have et udbytte. Elnettet kan forblive på danske hænder med et forbrugerejet selskab som SEAS-NVE som ejer af Radius, og forbrugernes og samfundets interesser vil fortsat være i centrum.

Det er til fællesskabets bedste, og derfor er andelsselskabet også i fremtiden den bedste ejer af vores infrastruktur.