Trods historisk høj bøde for bestikkelse: Hempel slap billigere end Atea

Både Atea og Hempel er dømt for bestikkelse, men hammeren faldt langt hårdere over Atea end over Hempel. Hvis Hempel var blevet straffet lige så hårdt som Atea, havde det udløst en bøde til Hempel på over 700 mio. kroner. Så hvorfor slap Hempel med bøde på 200 mio. kr.?

Både Atea og Hempel er dømt for bestikkelse inden for det seneste år. Men Atea er straffet forholdmæssigt hårdere end Hempel. Hvis Hempel var blevet straffet lige så hårdt som Atea, havde det udløst en bøde til Hempel på mindst 760 mio. kr. og ikke de knap 200 mio. kr., som bøden lød på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen og Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hempel fik forrige fredag en historisk stor bøde for årelang og systematisk bestikkelse i flere af koncernens datterselskaber. Bestikkelsen løb op i 95 mio. kr., og det udløste en bøde på 198 mio. kr.

Det er den største bøde i Bagmandspolitiets historie. Men sammenlignet med den bøde, som Atea fik for bestikkelse i juni 2018, ser Hempel ud til at være sluppet relativt billigt.

Hvis Hempels bestikkelse var blevet takseret efter samme målestok som Ateas bestikkelse, der også var grov, årelang og systematisk, burde Hempel have fået en bøde på mindst 760 mio. kr.

Så hvorfor slap Hempel relativt billigere end Atea? Hempels bestikkelse for 95 mio. kr. må da være en mere alvorlig sag end Ateas bestikkelse for 575.000 kr., der udløste en bøde på ti mio. kr? Burde det ikke have udløst en relativt højere bøde til Hempel?

Nej, for det er ikke sådan, vi grundlæggende udmåler straffe her i landet, forklarer Per Fiig, chefanklager ved SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Krimininalitet, også kendt som Bagmandspolitiet.

»Det er meget få retsområder i Danmark, hvor der anvendes det, man på jurasprog kalder absolut kumulation, og hvor man i princippet får en krone i bøde for en krones forbrydelse og ti kr. i bøde for ti kroners forbrydelse. Sådan er det kun på meget få områder som færdsel, hvidvask og pengesmugling,« siger Per Fiig.

Eksempelvis får en pengesmugler altid 25 pct. i bøde af det smuglede pengebeløb over den tilladte beløbsgrænse – uanset hvor mange penge, der smugles ind over grænsen. Den tilladte beløbsgrænse er på 10.000 euro i kontanter, som man uden problemer kan  have med sig på rejser ind og ud af EU.

Per Fiig, chefanklager ved SØIK

»De første penge, du bestikker med, er strafmæssigt de dyreste. Det er det samme med narkokriminalitet. De første par hundrede gram er strafmæssigt klart de dyreste, og så bliver det relativt billigere og billigere.«


De første bestikkelsespenge er de dyreste

På det fleste andre retsområder er der ikke en en-til-en-straf for en forbrydelse. Heller ikke i sager om økonomisk kriminalitet som eksempelvis bestikkelse. I stedet falder straffen forholdsvis med beløbets størrelse.

»De første penge, du bestikker med, er strafmæssigt de dyreste. Det er det samme med narkokriminalitet. De første par hundrede gram er strafmæssigt klart de dyreste, og så bliver det relativt billigere og billigere. Det er hele vores sanktionspraksis og udmåling af både fængselsstraffe og bøder i den danske strafferetspleje, der fungerer på den måde,« siger Per Fiig.

Derfor er hammeren altså faldet relativt hårdere over Ateas bestikkelse for 575.000 kr. end over Hempels bestikkelse for 95 mio. kr. Og derfor ser man heller ikke som i USA fængselsdomme, der kan række ud over ens egen levetid.

»Som tommelfingerregel er det sådan, at den første million kroner, du begår økonomisk kriminalitet for, koster cirka et års fængsel, mens du måske får i omegnen af to års fængsel for op til fem mio. kroners økonomisk kriminalitet og tre års fængsel for 20 mio. kroners økonomisk kriminalitet, fordi der indtræder det, der på jurasprog hedder modereret kumulation,« siger Per Fiig.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Bøden på 198 mio. kr. til Hempel blev blåstemplet af en dommer ved Retten i Lyngby efter indstilling fra Bagmandspolitiet. Hempel valgte at modtage bøden. Men hvordan landede Bagmandspolitiet på de 198 mio. kr., som bøden lød på? Er der en tabel, hvor den slags kan slås op?

»Nej. Vi kiggede på retspraksis fra andre beslægtede retsområder og domme med ligeartede juridiske problemstillinger,« forklarer Per Fiig.

Op mod 50 Hempel-medarbejdere er blevet fyret, siden bestikkelsessagen i malinggiganten begyndte at rulle i 2016. Bestikkelsen foregik i en stribe datterselskaber i Tyskland, Grækenland, Cypern og Asien.

I Hempels hovedkontor i Danmark var man bekendt med bestikkelsen, men som Berlingske kunne afsløre tidligere på ugen, valgte man på hovedkontoret i Lyngby at vende det blinde øje til og se gennem fingre med bestikkelsen.

Sagen mod Hempel er afsluttet med bøden, men Bagmandspolitiet efterforsker fortsat sagskomplekset.