Tre mand spænder ben for Apples milliardplan

Bygningen af Apples planlagte datacenter i Irland - en tvilling til det i Danmark - er stadig ikke i gang, fordi lokale beboere mener, at det ødelægger naturen. Andre lokale frygter, at Apple vil droppe Irland og er gået i protestdemonstration for Apple.

Byggeriet af Apples datacenter i Danmark ved Foulum uden for Viborg er i gang, mens tvillingeprojektet i Irland stadig ikke har forladt tegnebrættet på grund af lokale protester. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples stort anlagte datacenterbyggeri i Irland - en tvilling til det tilsvarende i Foulum uden for Viborg - er havnet i strid modvind, og der er stadig ikke sat en spade i jorden, fordi Apple beskyldes for at overtræde EUs skovdirektiv.

Datacenteret i Athenry skulle ellers åbne i 2017, men nu bliver det tidligst i marts 2019, at der sættes strøm på parken af store computerservere, som skal håndtere data fra brugere af Apples mange nettjenester. Tre hårdnakkede irere protesterer mod byggeriet, som ifølge dem skader naturen.

Meget strømkrævende

Datacenteret i Irland og det tilsvarende datacenter i Foulum til hver omkring 6,3 milliarder kroner i investeringer er Apples første i Europa. Hver er de på 166.000 kvadratmeter, svarende til omkring 23 fodboldbaners areal, og Apple har lagt stor vægt på miljøpåvirkningerne. Datacentre bruger enorme mængder af strøm, fordi computerserverne skal holdes kørende døgnet rundt og typisk med parallelle backupservere, som hele tiden spejles, så de kan tage over, hvis der sker nedbrud. Serverparken skal samtidig køles ned, fordi den udvikler kraftig varme under sine mange beregninger. I Foulum skal datacenteret køre på 100 procent vedvarende energi, og overskudsvarmen fra datacenteret aftages af det lokale varmeværk og kan bruges til opvarmning af husstande i området.

Bygningen og driften af datacenteret nordøst for Viborg ventes at skabe 300 jobs, men antallet af permanente jobs bagefter bliver en del mindre.

Lige siden Apples byggeplaner blev kendt, har der været protester mod datacenteret i Athenry. I sidste uge besluttede en domstol i hovedstaden Dublin, at sagen skulle hastebehandles ved anden retsinstans. Der vil dog stadig gå omkring fire måneder, før det sker, skriver nyhedsbureauet Bloomberg, og selv om retten sandsynligvis ikke vil blokere for datacenteret, kan hele projektet blive sendt tilbage til tegnebrættet, hvis der er sket fejl i den tidligere procedure.

Protester til fordel for Apple

De tre klagere frygter, at bygningen af datacenteret vil skade diversiteten i dyre- og plantelivet i skoven, ligesom de påpeger, at datacentre skaber et begrænset antal jobs, hvorfor dette ikke er et argument for at bøje reglerne.

Andre lokale opfordrer de tre til at indstille protesterne, fordi de mener, at der er brug for jobbene i området. De frygter, at Apple på grund af modstanden vil droppe byggeriet helt, så Irland vil gå glip af investeringerne. Ved en demonstration forleden til fordel for Apples datacenter sås skilte med teksten »Athenry støtter Apple« og »Athenry siger ja«.

Apple har sin største europæiske tilstedeværelse i Irland. Her ligger det europæiske hovedkontor, fordi Irland har en langt lavere selskabsskat end de øvrige EU-lande.

Men EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, afgjorde 31. august, at Apple skal efterbetale næsten 100 milliarder kroner i skat for en lidt for gunstig aftale med Irland og dermed for konkurrenceforvridning i forhold til alle øvrige virksomheder. Både Apple og den irske regering har indklaget afgørelsen for EUs højeste, juridiske myndighed, EU-Domstolen.