IT-gigant skal fyre 5.500

Den amerikanske IT-gigant Cisco skal skære kraftigt ned for at få penge til nye satsninger. Det er den seneste af en række store fyringsrunder i teknologiverdenen.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske IT-gigant Cisco Systems planlægger at reducere medarbejderstaben med op mod 5.500 ansatte for at at være i stand til at bruge flere penge på de hurtigt voksende forretningsområder som sikkerhed, datacenterprodukter og netbaserede cloudtjenester.

Det fremgår af Ciscos kvartalsrapport, der blev offentliggjort onsdag aften.

Reduktionen, der vil begynde i indeværende kvartal, svarer til syv procent af den nuværende arbejdsstyrke. Det er således væsentligt færre end de 14.000 stillinger, eller 20 procent af den samlede medarbejderskare på omkring 70.000, som der hele onsdagen gik rygter om.

Der skæres ned hos mange af de store. Chipgiganten Intel meddelte i april, at der skal skæres 12.000 stillinger - 11 procent af arbejdsstyrken - bort. Microsoft satte i juli 2014 en kæmpe nedskæring på 18.000 stillinger i gang, og i slutningen af juli blev det meddelt, at endnu 2.850 skal forlade selskabet over de næste 12 måneder. HP sagde i september 2015, at 33.300 stillinger skal skæres væk over tre år.

Det gamle marked ændrer sig - kunderne vælger nyt

Cisco er storleverandør af grej til de store, bagvedliggende internetforbindelser og producerer routere og andre bokse, som kan fragte datasignalerne videre. Men flere og flere virksomheder vælger at bruge nettjenester og netlagertjenester til deres data og programmer, og det giver færre datacenterkunder hos virksomheder som Hewlett-Packard Enterprise, IBM, Cisco og tilsvarende. Og de nye nettjenester køber ofte ikke deres udstyr fra netop Cisco eller IBM.

Koncernens resultatet for det forskudte fjerde kvartal 2015/2016 viste desuden et overskud per aktie på 0,63 dollar, hvor analytikernes gennemsnitlige forventning lød på 0,60 dollar ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. Omsætningen lød på 12,64 milliarder dollars, hvilket var på linie med forventningerne, mens overskuddet endte på 2,8 milliarder dollars.

Aktien i Cisco faldt 1,4 pct. i eftermarkedet.

Rødder i Stanford

Cisco, som er opkaldt efter San Francisco, hvor selskabet blev stiftet i 1984, har rødder tilbage til det navnkundige Stanford University. Her er mange af dagens teknologitopfolk blevet udklækket, flere uden at nå til at få et eksamensbevis med i lommen. De to stiftere - Leonard Bosack og Sandy Lerner, som dengang var et par - arbejdede på universitetet og så lyset i det gryende Internet.

Ved børsnoteringen i 1990 var Cisco 224 millioner dollars. På sit højeste var Cisco 500 milliarder dollars værd, men blot to år senere - efter at den såkaldte IT-boble brast ved årtusindskiftet - var Ciscos værdi faldet til blot 51 milliarder dollars. I dag er virksomheden oppe på 153 milliarder dollars - men dog en dværg i forhold til Googles nye moderselskab, Alphabet, der er 533 milliarder dollars værd, og Apple, som topper med en værdi på 584 milliarder dollars.