Topdanmark opjusterer med 200 millioner kroner efter rekordregnskab

Landets næststørste forsikringsselskab, Topdanmark, leverer et rekordregnskab for årets tredje kvartal. Det medfører, at Topdanmark opjusterer forventningerne til årets resultat med 200 millioner kroner.

Christian Sagild, adm. direktør i Topdanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsikringsdriften i Topdanmark er forbedret, men særligt et godt investeringsafkast er årsagen til, at Topdanmark kan præsentere et rekordregnskab for årets tredje kvartal.

Topdanmarks resultat efter skat for tredje kvartal 2016 steg til 533 mio. kr. fra 210 mio. kr. i tredje kvartal 2015. Det overgår klart markedets forventninger, der ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Finans lød på 332 mio. kr. Resultatet er samtidig det bedste tredje kvartalsregnskab i Topdanmarks historie.

For årets første ni måneder lander resultatet efter skat på 1.127 mio. kr., hvilket er 266 mio. kr. mere end samme periode i 2015.

»Det er rigtig flotte investeringsafkast, der er årsagen til resultatfremgangen,« siger adm. direktør Christian Sagild, der opjusterer forventningerne til resultatet for hele 2016 med 200 mio. kr.

Investeringsafkastet i tredje kvartal lyder på på 232 mio. kr., hvilket er en forbedring på 280 mio. kr. i forhold til tredje kvartal i 2015, hvor der var et investeringsafkast på –58 mio. kr.

Selve forsikringsdriften blev også forbedret med 58 mio. kr., og det skyldes ifølge Topdanmark primært godt forsikringsvejr, færre tyveriskader og færre syge- og ulykkesskader. Omvendt var der en stigning i omfanget af bilforsikringsskader.

»Det skyldes delvis de her manglende opmærksomhedsskader, hvor folk er optaget af mobiltelefoner og andre ting. Vi ser også, at bilerne i dag er udstyret med flere teknologiske gadgets og sensorsystemer, så du får ikke længere bare en bule i kofangeren. Nu får du pludselig et sensorsystem, som går i stykker, bare hvis to biler støder lidt sammen. Så gennemsnitsskaden har været lidt opadgående,« siger Christian Sagild.

Regnskabet viser dog også, at Topdanmark endnu ikke har fået knækket koden til at få vendt den faldende toplinje. Således er præmieindtægterne på skadesforsikring faldet til 6.672 mio. kr. i årets første ni måneder fra 6.760 mio. kr. i samme periode i 2015.

Christian Sagild forventer, at udviklingen vil vende i 2017.

»Vi havde stor negativ vækst på 2,5 procent i første kvartal og så havde vi minus 1,7 procent i andet kvartal, og nu har vi nulvækst i tredje kvartal. Så der er en opadstigende kurve, som gør, at vi fortsat tror på samlet negativ vækst i hele 2016, men vi tror på, at vi får nulvækst i 2017,« siger Christian Sagild og fortsætter:

»Det er et udtryk for, at vi igen er oppe på fulde omdrejninger på vores markedspres. Vores assurandører har været igennem en omstilling med en ny måde at sælge på, og det gør, at vi de har været hensat til uddannelse blandt andet, og det vil sige, at markedspresset ikke har været fuldt fra vores side. Det synes vi, at det er nu.«

Selskabets combined ratio-nøgletal, der viser selskabets udgifter pr. 100 kr. i indtægt, faldt en smule til 85,1 fra 85,2.

På baggrund af resultaterne opjusterer Christian Sagild forventningerne til resultatet for hele året med 200 mio. kr. til 1.200-1.300 mio. kr. fra 1.000-1.100 mio. kr. efter skat.

Topdanmark oplyser endvidere i forbindelse med regnskabet, at selskabet opjusterer tilbagekøbsprogrammet for 2016 med 200 mio. kr. til 1.650 mio. kr., svarende til en udlodningsprocent på 10,0.

Den finske finanskoncern Sampo har længe reelt siddet på magten i Topdanmark i kraft af sit delvise ejerskab via forsikringsselskabet If. For nylig rykkede Sampo ejerskabet over i hovedselskabet og købte samtidig flere aktier, således at Sampo i dag ejer omkring 41 procent af Topdanmark.

Som et led i finnernes indtog i Topdanmark er If's adm. direktør Torbjörn Magnusson valgt som næstformand i Topdanmark. Ifølge Christian Sagild har Sampo's øgede indflydelse i Topdanmark dog ikke ført til, at strategien for Topdanmark er ændret.

»Vi er fortsat drevet af den strategi og de rammer, som bestyrelsen fastlægger. Og der er ikke sket nogen ændringer i vores strategi, så vi agerer fuldstændig uforandret i forhold til tidligere,« siger Christian Sagild.