Telia mister igen kunder, men tjener bedre

Endnu 5.000 mobilkunder og 10.000 bredbåndskunder har forladt Danmarks endnu tredjestørste teleselskab.

»Tilfredsheden blandt vores kunder stiger fortsat, og stadig flere vælger at blive hos os længere,« siger adm. direktør Morten Bentzen, der har siddet på posten siden oktober 2015 Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunderne forsvinder, men økonomien ser bedre ud. Danmarks tredjestørste teleselskab, Telia, mister igen kunder, men forbedrer sit resultat.

5.000 mobilkunder, 5.000 fastnetkunder, 10.000 bredbåndskunder og 1.000 TV-kunder har i april-juni sagt farvel til Telia, hvis omsætning derfor er faldet fra 778 mio. kroner for et år siden til nu 749 mio. Samtidig er driftsresultatet (EBITDA) vokset beskedent fra 177 til 179 mio. kroner, viser regnskabet, som kom torsdag morgen.

»3« truer Telia

Telia har nu 1.441.000 mobilkunder og bevarer dermed sin truede tredjeplads i Danmark, som »3« står på spring til at overtage. »3« er siden begyndelsen af 2015 konstant gået frem og er nu oppe på 1,39 mio. mobilkunder efter i forårsmånederne at have vundet endnu 30.000. Telia har omvendt siden begyndelsen af 2017 mistet 59.000 mobilkunder.

Det store tab på 10.000 bredbåndskunder betyder, at Telia har 89.000 tilbage, mens 23.000 nu har et TV-abonnement hos Telia.

Til gengæld formår Telia at sikre, at det gennemsnitlige, månedlige forbrug pr. kunde – et afgørende punkt for teleselskaberne – fortsætter uændret, nemlig på 130 kroner om måneden. Det er dog fire kroner lavere end for et år siden.

Faldet i mobilkundetallet er dog reelt hele 9.000 kunder i forårsmånederne. Telia har nemlig hentet omkring 4.000 nye mobilabonnementer hjem på såkaldt maskine-til-maskine-abonnementer, f.eks. installation af mobilforbindelse i skraldespande som del af det, der kaldes for Tingenes Internet, hvor milliarder af dimser og dingenoter ventes koblet på nettet.

Alligevel er Telias topchef i Danmark tilfreds, for antallet af kunder, som skifter til et bedre tilbud hos et andet teleselskab, ligger på det laveste niveau siden 2012, nemlig 22 pct. mod 29 pct. tre måneder tidligere:

»Helt grundlæggende driver vi en solid forretning trods et fortsat pres på vores toplinje. Vi lander et overskud på 179 mio. kr. i årets andet kvartal, hvilket er to mio. kroner bedre end samme kvartal sidste år. Indsatsen for at digitalisere forretningen og vores processer samt levere attraktive produkter virker efter planen. Tilfredsheden blandt vores kunder stiger fortsat, og stadig flere vælger at blive hos os længere,« siger adm. direktør Morten Bentzen, der har siddet på posten siden oktober 2015 og forinden var med i Telias danske direktion i fire år, i en kommentar til regnskabet.

Telia ejer også lavprismobilselskabet Call Me og MIT Tele (tidligere DLG Tele).

Uvis fremtid i Danmark

Telias fremtid i Danmark er fortsat uafklaret. Koncernchef Johan Dennelind havde oprindeligt lovet en beslutning senest ved udgangen af 2018 om, hvorvidt Telia opgiver at være i Danmark og sælger forretningen, fordi det er svært at tjene penge. Endnu er der ingen meldinger om, hvad der skal ske med den danske forretning.

Telia, der er Nordens største telekoncern, åbnede i Danmark i 1995 og har kæmpet op ad bakke for at få en ordentlig indtjening på et af verdens hårdeste markeder. I 2014 slog Telia og Telenor deres mobilnet i Danmark sammen for at kunne dele regningen, men måtte opgive at få EU-godkendelse til at slå sig helt sammen herhjemme.

Også medarbejderne i Telia mærker presset. Ved udgangen af juni havde Telia i Danmark 862 ansatte. Det er 64 færre end for et år siden.

Priskrigen fra mobilområdet breder sig

Telia er sammen med Telenor netop gået i gang med den interne aftestning af den nye 5G-mobilteknologi, som i løbet af 2020 vil blive åbnet for danske kunder. Deres fælles mobilnet er Danmarks største med omkring 3.000 master.

Forårsmånederne har ikke budt på åbenlys priskrig på mobilsiden, men stort set alle selskaberne har op til sommerferien varslet prisstigninger for en del af mobilkunderne. Derimod rustes der op til priskrig på bredbåndsforbindelser, efter at TDC, Telenor og Telia er begyndt at få aftaler med elselskaberne om at kunne leje sig ind på deres fibernet og sælge deres egne internet- og TV-produkter, mens »3« har rustet op på mobile bredbåndsabonnementer. Alle presses af det rene bredbåndsselskab Fastspeed, som åbnede i foråret med en række tidligere TDC/YouSee-chefer ved roret og med bredbåndspriser til halv pris af YouSees, selv om Fastspeed lejer sig ind på YouSees net.

Konkurrenter holder skansen

Telenors regnskab kom tirsdag og viste en omsætning, der i forhold til sidste år var faldet fra 978 til 918 mio. kr., mens driftsresultatet var faldet fra 208 til 204 mio. kr. Telenor havde mistet endnu 12.000 mobilkunder, primært som følge af en to år gammel tabt statsaftale til TDC, 3.000 fastnetkunder og 1.000 bredbåndskunder. Telenors topchef, Jesper Hansen, gav dog over for Berlingske udtryk for, at han forventer, at det nu vender.

»3«s regnskab viste tilbagegang i omsætningen fra 651 til 641 mio. kr., men en beskeden fremgang i driftsresultatet fra 171 til 172 mio. kr. Til gengæld voksede mobilkundetallet med 28.000 til 1.430.000.

Nu mangler kun TDC at aflægge regnskab blandt de fire store. Det sker først 21. august.