Telenor og Telia begynder 5G-test i Danmark

De to teleselskaber har tændt for deres første to 5G-master for allerede nu at sikre sig, at alt fungerer på deres fælles mobilnet, inden de i 2020 får adgang til de nye 5G-frekvenser, så de kan begynde at sælge abonnementer.

Sådan ser den ud, den ene af de meget, meget få 5G-antenner i Danmark (tydeligt afmærket, hvis nogen skulle komme i tvivl) – her på taget af Telias danske hovedkontor på Amager. Danskerne ventes fra 2020 at få adgang til 5G-teknologien. Foto: Telia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye 5G-mobilteknologi, som lover meget hurtigere datahastigheder og langt større kapacitet, er symbolsk gået i luften i Danmark.

Telenor, som har fælles mobilnet med Telia, har aktiveret sin første 5G-mast. Den 25 meter høje mast, leveret af finske Nokia, står i Aalborg, hvor Telenor – i kraft af sit ophav som Sonofon, der brød TDCs telemonopol – har en stor afdeling. Telia har samtidig rigget en 5G-mobilmast til på sit hovedkvarter på Holmbladsgade på Amager i København, og i løbet af sommeren vil de to selskaber oprette yderligere to teststeder i landet.

Frekvenserne kommer først i 2020

5G er en overbygning på dagens 4G-mobilnet. 5G-teknologien sikrer langt større datakapacitet i mobilnettene, en meget højere dataoverførselshastighed, stort set ingen forsinkelse og et lavere energiforbrug på udstyret men kræver, at man køber en ny mobiltelefon eller router, som »forstår« 5G-signalerne. Begge dele findes der endnu kun ganske få modeller af.

TDC, som er Danmarks største teleselskab foran i rækkefølge Telenor og Telia, har lovet landsdækkende 5G inden udgangen af 2020, mens de øvrige teleselskaber går efter at dække de større byer.

Teleselskaberne venter stadig på at få adgang til de radiofrekvenser, som de har købt tilladelse til at bruge til netop 5G. Den adgang får de først i 2020, så afprøvningen sker på en tidsbegrænset prøvefrekvens.

De opstillede master kommunikerer antennen med mobiltelefonen og derfra videre til en omstillingscentral, der forbinder signalet fra antennen med internettet.

Flere tests er på vej med erhvervs- og privatkunder

Både Telenor og Telia har testet 5G i andre lande.

»Selv om vi allerede har en del erfaringer fra vores norske kollegaer, glæder jeg mig til, at vi selv i Danmark skal udforske, hvad 5G-teknologien kan. I første omgang skal vi selv blive klogere på teknologien, og hvordan den spiller sammen med vores etablerede mobilnetværk, så vi er sikre på, at kvalitet og ydelse er god nok, inden vi udvider testen,« siger Jesper Hansen, administrerende direktør for Telenor.

Hans kollega i Telia, administrerende direktør Morten Bentzen, tror, at 5G vil ændre Danmarks digitale infrastruktur markant, og at det bliver erhvervslivet, som først vil efterspørge mulighederne til f.eks. præcisionskrævende robotteknologi, som også kan anvendes til fjernkirurgi. Men også indendørs mobildækning over 5G i samme fart som en internetforbindelse med kabel i væggen bliver en satsning.

»Vi planlægger en række tests, hvor vi blandt andet skal afprøve 5G-smartphones fra forskellige producenter. Samtidig er vi i dialog med en række virksomheder, som har interesse i at vurdere de forretningsmæssige muligheder. Endelig overvejer vi også at invitere en række privatkunder,« siger Telias teknologidirektør, Henrik Kofod.