»3« kan snart overhale Telia i Danmark

Endnu 30.000 nye mobilkunder er kommet i hus i løbet af foråret hos »3« og lavprisselskabet Oister. Fortsætter fremgangen, indtager »3« snart pladsen som Danmarks tredjestørste i stedet for Telia.

»3« har gennem flere år haft en magnetisk tiltrækningskraft på de danske mobilkunder, som i stort tal er skiftet til Danmarks endnu fjerdestørste mobilselskab for bl.a. at kunne bruge telefonen i udlandet uden de forhadte roamingafgifter. Arkivfoto: »3« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»3« nærmer sig kraftigt at overhale Telia og dermed indtage pladsen som Danmarks tredjestørste teleselskab efter i april-juni at have hentet endnu 30.000 mobilkunder og sikret sig en fortsat fremgang i indtjeningen.

1.387.000 er nu mobilkunder hos »3«, som i 2. kvartal omsatte for 641 millioner kroner, hvilket er en mindre tilbagegang fra 651 millioner kroner for et år siden. Samtidig forbedrede »3« sit driftsresultat (EBITDA) let til 172 millioner kroner for de tre måneder mod 171 millioner for et år siden og med en indtjeningsmargen på 26,8 procent, som er stort set uændret.

Udlandsture uden roaming trækker

Ved udgangen af 2018 var der kun 120.000 mobilkunder til forskel mellem Telia og »3«. Tre måneder senere var afstanden kun på 89.000, efter at »3« i januar-marts havde hentet endnu 26.000 mobilkunder. Med endnu 30.000 mobilkunder oveni kan »3« meget snart overhale Telia, som først fremlægger sit regnskab torsdag.

Det, der især har draget flere kunder til »3«, er »3«s afskaffelse af de forhadte roamingpriser i stadig flere lande. »3« er fortsat det teleselskab i Danmark, der i de dyrere abonnementer har fjernet roamingafgiften i flest lande.

Lavprisselskabet Oister, som konkurrerer intenst med det Telenor-ejede lavprisselskab CBB, er også en del af »3«. Ifølge regnskabet er fremgangen i kundetallet frem for alt drevet af vækst hos netop Oister.

Mobilt bredbånd til hjemmet sælger

»3«s administrerende direktør, Morten Christiansen, der har stået i spidsen for »3« siden 2005 og dermed er den længstsiddende danske teletopchef, er svært tilfreds.

»Det er en fornøjelse at konstatere, at antallet af danskere, som vælger os til som teleselskab, stiger. Vi har fortsat succes med at tilbyde vores nye bredbåndsprodukter, som især var været med til at skabe fremgang i forretningen i foråret og sommeren,« konstaterer han i en udtalelse om regnskabet.

Han har ikke lagt skjul på, at han går efter 1,5 millioner mobilkunder i Danmark.

Forårsmånederne har ikke budt på åbenlys priskrig på mobilsiden, men stort set alle selskaberne har op til sommerferien varslet prisstigninger for en del af mobilkunderne. Derimod rustes der op til priskrig på bredbåndsforbindelser, efter at TDC, Telenor og Telia er begyndt at få aftaler med elselskaberne om at kunne leje sig ind på deres fibernet og sælge deres egne internet- og TV-produkter, mens »3« har rustet op på mobile bredbåndsabonnementer. Alle presses af det rene bredbåndsselskab Fastspeed, som åbnede i foråret med en række tidligere TDC/YouSee-chefer ved roret, og med bredbåndspriser til halv pris af YouSees, selv om Fastspeed lejer sig ind på YouSees net.

I februar lancerede »3« et særligt mobildataabonnement med tilhørende router, »Internet til hjemmet«, til privatkunderne, som får en terabyte data for 230 kroner. Tilsvarende kan erhvervskunder købe en fast pakke til kontoret eller hjemmearbejdspladsen, og også Oister har sat ind i marts under navnet »Danmarks nemmeste internet«.

»3« ansatte i april en ny salgschef for Jylland og Fyn for at få fat i flere erhvervskunder og er senest begyndt at sælge rejseforsikringer via mobilabonnementet.

Svensk-kinesiske ejere

»3« ejes med 60 procent af hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, som har en af Asiens rigeste mænd, Li Ka-shing, i spidsen, mens de resterende 40 procent af selskabet, som også arbejder i Sverige, ejes af den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB.

»3« har ligget i slipstrømmen af TDC i debatten om brugen af den kinesiske mobilgigant Huaweis udstyr til telenet. TDC valgte i foråret skifte tilbage til svenske Ericsson efter seks år hos Huawei, men »3« får fortsat både selve sit kernenetværk og udstyr til master og antenner fra Huawei og er glad for aftalen.