Pas stadig på mobilregningen på sommerferien

Mange tror, at der er frit slag for at bruge mobiltelefon og internetforbindelse, når man rejser. Her er, hvad du skal passe på, inden du tager af sted.

Brugen af mobiltelefonen og – især – internetforbindelsen på udlandsrejser er skudt i vejret, siden EU for to år siden forbød teleselskaberne at tage de særlige udlandspriser. Men der er stadig en række fælder at tage højde før, når man tager på sommerferie. Arkivfoto: Valery Vvoennyy, Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Valery Vvoennyy
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerferien kan stadig udløse en ubehagelig ekstraregning, hvis man bruger sin mobiltelefon og internetforbindelse på rejser i udlandet og ikke passer på.

Selv om vi har vænnet os til at kunne tale og gå på nettet i nabolandene, er der stadig fælder, som kan udløse en kæmpe regning.

15. juni 2017 blev roamingafgifterne afskaffet helt i EU-landene. Danskerne skal altså kunne bruge tale og data til præcis samme pris i de 28 EU-lande (samt Norge, Island og Liechtenstein, som følger EU-lovgivningen, selv om de ikke er EU-medlemmer) som herhjemme, altså uden at betale ekstra. Og det gør vi til fulde, viser de første to års erfaringer.

Teleselskaberne betaler fortsat til hinanden for kundernes forbrug, men EU tvangssænker årligt maksimumgrænsen for, hvad det må koste. Navnlig dataprisen skæres voldsomt ned. I 2017 var den på max. 7,7 euro pr. gigabyte data, i 2018 var den 6,0 euro, i år er den 4,5 euro og falder frem til 2022, hvor den er 2,5 euro. For kunderne er det dog fortsat gratis.

Til gengæld har teleselskaberne begrænset, hvor stort dataforbrug man kan have i udlandet, før man rammer grænsen og får en SMS-besked. Man skal selv aktivt fjerne loftet, hvis man vil bruge mere – og så risikerer man, at det bliver rigtigt dyrt.

Nogle teleselskaber har valgt at tage visse ikke-EU-lande med, hvor der ikke skal betales roamingafgift, men som tommelfingerregel er det dyrt og som i gamle dage, når man rejser uden for EU – f.eks. i mange østeuropæiske lande og på andre kontinenter.

Her er en række gode råd, inden sommerferien begynder:

Har du overhovedet data i udlandet?

Da EU tvangsfjernede roaminggebyret i foråret 2017, valgte flere teleselskaber at lave særlige mobilabonnementer, der kun virker i Danmark. Al brug i udlandet af tale, SMS, MMS og data koster ekstra.

Kontrollér ved at logge ind hos dit teleselskab, at dit abonnement kan bruges i udlandet og hvor stort udenlandsk dataforbrug, der er inkluderet.

Hvad med Storbritannien og Brexit?

Storbritannien (England, Wales, Skotland og Nordirland) er endnu ikke trådt ud af EU. Der er fortsat gratis roaming, og sandsynligvis fortsætter det også, når Brexit træder i kraft.

Pas på de små lande i Europa

Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, Monaco, San Marino og Vatikanstaten ligger omkranset af EU-lande men er ikke med i EU. Derfor er det også vidt forskelligt, om dit mobilabonnement har gratis roaming eller ej.

  • TDC-kunder har ikke Andorra, Monaco og Vatikanstaten med men har gratis roaming i Gibraltar, Liechtenstein og San Marino.
  • Telenor-kunder har ikke Andorra med men roamer gratis i Gibraltar, Liechtenstein, Monaco, San Marino og Vatikanstaten.
  • Telia-kunder skal selv betale i Andorra, Gibraltar og Monaco men roamer gratis i Liechtenstein, San Marino og Vatikanstaten.
  • »3«-kunder betaler tilsvarende selv i Andorra, Monaco og Vatikanstaten men roamer gratis i Gibraltar, Liechtenstein og San Marino.

Ingen problemer i Schweiz

Selv om Schweiz ikke er med i EU, men ligger omkranset af EU-lande, er Schweiz en del af gratis roaming hos alle fire store selskaber: TDC, Telenor, Telia og »3«.

Færøerne og Grønland er ikke med i den gratis roaming hos teleselskaberne. Kontrollér det, inden du rejser, og overvej at købe et lokalt SIM-kort i stedet. Arkivfoto: Pierre-Henry Deshayes, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PIERRE-HENRY DESHAYES.

Pas på Færøerne og Grønland

Selv om Færøerne og Grønland er en del af rigsfællesskabet, er de ikke en del af roamingaftalen, og det er rigtigt dyrt at bruge telefon og data her.

  • Hverken TDC, Telenor, Telia eller »3« giver gratis roaming i Grønland.
  • Telia og »3« har gratis roaming på Færøerne. TDC- og Telenor-kunder skal betale.

Pas på ved grænserne og på færgerne

Ligesom mange herhjemme oplever, at mobiltelefonen »smutter« over på et svensk mobilnet langs Øresund eller på et tysk mobilnet i Sønderjylland, risikerer man, at telefonen kobler sig på nabolandets mobilnet, hvis man er nær en grænse.

Er grænselandet ikke et EU-land, som er en del af det danske mobilabonnement, kan det blive meget dyrt, især med databrug.

Er man på en færge, kan dataforbindelsen også risikere at gå over en satellit – og det er virkeligt dyrt. Nogle teleselskaber spærrer dog automatisk for dataforbrug via satellit.

TV, musik og film uden spærring

1. april 2018 fjernede EU den geografiske spærring, så man kan bruge sine musik-, film-, avis-, e-bogs- og TV-abonnementer (net-TV) i de øvrige 27 EU-lande, som om man var derhjemme.

Husk, at film og TV sluger store datamængder, som hurtigt kan tømme det månedlige mobilabonnement. 20 gigabyte data rækker, ifølge Telenor, til at se DR i ca. 15 timer, se film/serier på Netflix i ca. otte timer eller høre musik i ca. 160 timer.

Man kan koble sig på et lokalt, trådløst net i stedet for mobilnettet, så man ikke bruger mobildata. Husk at installere antivirussoftware og gerne en VPN-forbindelse (til kryptering af forbindelsen, så hackere, efterretningstjenester m.fl. ikke kan kikke/lytte med).

Abonnementer på TV, lydbøger, musik m.m. har i mere end et år været uden geografisk begrænsning i EU, så man kan sagtens bruge dem i udlandet, men de sluger mange data. Arkivfoto: Antonio Guillen Fernández, Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Antonio Guillen Fernández.

Overvej et tillægsabonnement

Alle teleselskaber sælger et tillægsabonnement til flere lande eller med større datapakke. Om det kan betale sig, afhænger af, hvor tit du rejser. Teleselskaber må binde folk i seks måneder (og det gør de), før man kan skifte.

Køb et lokalt SIM-kort

Er man på ferie i et land uden gratis roaming, og kan man ikke klare sig med at koble på gratis, trådløse net i lokalområdet, kan man købe et lokalt SIM-kort. Så får man et lokalt telefonnummer med en lokal datapakke. Det er ofte langt billigere.

Sæt det lokale SIM-kort i telefonen i stedet for det danske. Nu er der forbindelse, men ens danske nummer virker ikke så længe. Ens kontakter skal ringe til det nye, lokale nummer i stedet, indtil det danske SIM-kort igen bliver sat i.