Telenor tjener bedre men har færre kunder

Danmarks næststørste teleselskab afleverer fortsat mobilkunder til TDC, som for snart to år siden vandt en stor kontrakt med staten. Økonomien ser dog bedre ud.

Det norskejede Telenor har været i Danmark siden 2000 og er i dag landets næststørste telekoncern efter TDC. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telenor fortsætter med at tjene bedre i Danmark men har stadig ikke fået sat en prop i kundetabet.

Danmarks næststørste teleselskab efter TDC øgede i april-juni sin indtjening med fire millioner kroner til 204 millioner men måtte samtidig sige farvel til endnu 12.000 mobilkunder, 3.000 fastnetkunder og 4.000 internetkunder.

Telenor har nu 1.659.000 mobilkunder, 41.000 fastnetkunder og 115.000 bredsbåndkunder, fremgår det af halvårsregnskabet, som kom tirsdag morgen. Flertallet af de 12.000 forsvundne mobilkunder skyldes ifølge selskabet især, at TDC for snart to år siden overtog som teleleverandør til staten, men at TDC stadig ikke har flyttet alle over. Samtidig har Telenor fortsat med at rydde op blandt kampagnekunder.

Topchef: Det tager tid at komme tilbage

Telenor er det første af de fire store teleselskaber i Danmark, som aflægger regnskab for 2. kvartal. »3« kommer med sine tal 17. juli, Telia med sine 18. juli, mens TDC venter til 21. august.

»Jeg hæfter mig ved den fortsatte fremgang i vores indtjening og den begyndende stabilisering af vores kundebase. Det tager tid at komme tilbage, hvor vi gerne vil være efter en tid, hvor vi ikke har haft tilstrækkeligt fokus på vækst, men vi oplever nu en sund fremgang måned for måned,« siger administrerende direktør Jesper Hansen, som siden november 2015 har stået i spidsen for Telenor Danmark efter 15 år i ledelsen, i en kommentar til regnskabet.

Forårsmånederne har ikke budt på åbenlys priskrig på mobilsiden, men stort set alle selskaberne har op til sommerferien varslet prisstigninger for en del af mobilkunderne. Derimod rustes der op til priskrig på bredbåndsforbindelser, efter at TDC, Telenor og Telia er begyndt at få aftaler med elselskaberne om at kunne leje sig ind på deres fibernet og sælge deres egne internet- og TV-produkter. Alle presses af det rene bredbåndsselskab Fastspeed, som åbnede i foråret med en række tidligere TDC/YouSee-chefer ved roret, og med bredbåndspriser til halv pris af YouSees, selv om Fastspeed lejer sig ind på YouSees net.

Stadig et svært marked i Danmark

Telenors interne omlægninger og oprydning har sparet fire procent på omkostningerne i år, fremgår det af regnskabet. Til gengæld har den stadig hårde konkurrence betydet, at der er kommet færre nye kunder indenfor i forårsmånederne. Telenors samlede antal mobilkunder ligger derfor seks procent under, hvad det gjorde for et år siden. Til gengæld lykkes det for Telenor at fastholde kundernes gennemsnitlige månedsforbrug, som i 2. kvartal lå på 150 norske kroner eller omkring 116 danske kroner.

Antallet af ansatte fortsætter med gå nedad i takt med, at Telenors kunder kan klare mere selv over nettet. Ved udgangen af juni var der 1.228 fuldtidsansatte – 21 færre end kvartalet forinden men over 700 færre end i begyndelsen af 2016.

Telenor ejer i Danmark også lavprismobilselskabet CBB samt TV-distributøren Canal Digital. Sidstnævnte drives dog helt selvstændigt.

I 2014 slog Telia og Telenor deres mobilnet i Danmark sammen for at kunne dele regningen men måtte opgive at få EU-godkendelse af at slå sig helt sammen herhjemme. Telias svenske koncernchef, Johan Dennelind, overvejer stadig Telias fremtid i Danmark. Blandt mulighederne er, at Telia opgiver og sælger sin forretning, fordi det er svært at tjene penge.

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor-koncernen, som har været i Danmark siden 2000, da Telenor købte 53,5 procent af aktierne i Sonofon, som brød TDCs/Tele Danmarks monopol, af GN Store Nord. I 2004 købte Telenor sin amerikanske samarbejdspartner, Bell South, ud og overtog hele Sonofon, og i 2005 købte Sonofon så bredbåndsudbyderen Cybercity. Siden sommeren 2009 har selskabet arbejdet i Danmark under navnet Telenor ligesom moderselskabet.