Rekordstor bøde til Telenor fastholdes

Den norske telegigant slipper ikke for en konkurrencebøde på over 600 millioner kroner, medmindre selskabet vælger at gå til en domstol.

Telenor brugte sine muskler og sin store markedsandel til at generere konkurrerende selskaber, mener de norske konkurrencemyndigheder, som fastholder kæmpebøden til selskabet. Arkivfoto: Ints Kalnins, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins

Den norske telegigant Telenors sidste udvej er nu at gå til domstolene for at undgå en kæmpebøde på 601 millioner kroner for at have misbrugt sin dominerende stilling på det norske mobilmarked til at holde konkurrenter ude.

Det norske konkurrenceklagenævn har nemlig, ifølge netmediet E24.no, besluttet at fastholde Konkurransetilsynets beslutning fra sidste år. Nævnets beslutning sker dog med det mindst mulige flertal, nemlig to af de tre stemmer.

Spændte ben for konkurrenter

Telenor har nu tre måneder til at beslutte, om selskabet vil indbringe sagen for retten.

Konkurransetilsynet gav bøden på 788 millioner norske kroner (601 mio. danske) i juni 2018. Der er tale om den hidtil største, der nogen sinde er givet, selv om myndighederne omtaler den som »et gebyr«. Oprindelig var bøden på 906 millioner norske kroner, men den blev siden sat ned.

Telenor spændte ifølge myndighederne ben for, at Network Norway og Tele 2 kunne opbygge et tredje mobilnet i Norge – ud over Telenors og Telias egne. Det ville skabe større konkurrence for Telenor selv, som den norske stat ejer 53 procent af, og som i kraft af sin størrelse er reguleret af de norske myndigheder. Det sker for at sikre, at konkurrenter kan købe sig ind på Telenors net.

Telenor havde desuden indgået eksklusivaftaler med fire mindre mobilselskaber. Det forhindrede dem i at rykke over på det tredje mobilnet, når dette stod færdigt. Præcis denne anklage kunne Konkurransetilsynet dog ikke bevise, og derfor blev den endelige bøde lidt mindre.

Ransagning af hovedkontoret i 2012

Telenors hovedkontor i den tidligere lufthavnsbygning i Fornebu uden for Oslo blev i december 2012 ransaget for at skaffe beviser i form af dokumenter, korrespondance, aftaler og strategidokumenter.

Telenor har hele tiden hævdet, at de ikke har overtrådt loven.

Telenor er Nordens næststørste teleselskab efter svenske Telia. I Danmark er Telenor nummer to efter TDC.