Teleselskaber: Staten spænder ben for bedre mobildækning

Det er mange steder urimeligt dyrt at leje plads på statsejede arealer til mobilmaster og -antenner, mener teleselskaberne, der nu håber på ministerhjælp til at få ens regler og lavere priser.

Når teleselskaberne lejer jord eller plads på en statsejet bygning, ligger priserne stadig ofte langt over, hvad de efterhånden betaler for at være på kommunalt ejet grund, og det går ud over mulighederne for en bedre mobildækning, siger teleselskaberne. Arkivfoto: Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teleselskaberne beder nu om ministerhjælp til at få stoppet, at staten spænder ben for en bedre mobildækning i Danmark ved at tage tårnhøje lejer for at sætte master og antenner op og mange steder arbejde med sine egne, særlige krav og vilkår.

Teleselskaberne har bedt teleminister Lars Christian Lilleholt (V) om at give en hånd med for at få prisen for at leje plads på en statsejet grund, bygning eller skorsten ned på et rimeligt niveau, så statsinstitutioner ikke bruger udlejningen som en pengemaskine. Der står i dag mobilmaster og -antenner på blandt andet fængselsbygninger, uddannelsesinstitutioner, langs hovedvejene og på grønne arealer - i alt omkring 500 arealer, som staten ejer.

Betaler 300-400 millioner om året i leje

»Teleselskaberne har udgifter på mellem 300 og 400 millioner kroner om året for at leje plads til udstyr på mellem 12.000 og 14.000 steder i hele landet. Det er ikke en ubetydelig post. Men hvor f.eks. kommunerne i Region Nordjylland og Region Sjælland er gået sammen om fælles anbefalinger til alle kommunerne om at fastsætte priserne ensartet, så oplever vi stadig meget uens vilkår hos et hav af statslige udlejere. Nogle steder er lejeprisen afsindigt høj. Hvis man fulgte den model, som anbefales i regionerne, skulle priserne ned med en tredjedel,« vurderer Jakob Willer, direktør for Teleindustrien, som er teleselskabernes brancheforening i Danmark, over for Berlingske.

Siden det for et par år siden blev kortlagt, at mange kommuner systematisk hvert år gav lejepriserne et - indimellem ordentligt - nøk opad for at få flere penge i kassen, har telebranchen med tidligere ministres hjælp fået aftaler i stand med mange kommuner om lavere lejepriser, så mobildækningen har kunnet forbedres. Nogle kommuner tilbyder sågar at stille egne arealer gratis til rådighed, fordi ordentlig dækning er med til at fastholde beboere og erhvervsliv og trække flere til.

»Der er sket rigtigt meget mange steder, fordi man godt kunne se ideen i at sænke barriererne og samarbejde om at få en bedre dækning - selv om vi i hovedstadsområdet og Nordsjælland stadig har masser af udfordringer. I gennemsnit betaler vi 30.000 kroner om året pr. lejekontrakt i Danmark. Man kunne selvfølgelig godt argumentere for, at offentlige arealer skulle stilles gratis til rådighed, fordi vi udbyder en tjeneste, som også det offentlige selv forudsætter er tilgængelig for borgere og erhvervsliv. Men naturligvis skal der betales en pris, der dækker omkostningerne. Vi ønsker jo at udbyde tjenester i hele landet og sikre bredbånd og mobiltelefoni overalt. Jeg tror, at regeringen deler den ambition og derfor vil være med til at forbedre vilkårene, også hos de statsligeudlejere,« siger Jakob Willer.

Ens vilkår vil også spare administration

Han mener, at det samtidig vil være spare en masse i administration, hvis der er ensartede vilkår på tværs af statsejede institutioner, når man fastsætter lejepriserne. Erhvervsstyrelsen under Erhvervs- og Vækstministeriet har udarbejdet tre modeller til, hvordan priserne kan fastsættes.

»Vi så helst, at man anvender den model, hvor udgangspunktet er den reelle værdi af det areal, som vi skal leje, i stedet for, at man spørger en ejendomsmægler eller ser på, hvad der tages for at leje i naboområderne,« siger Jakob Willer.

Som det første - og vistnok hidtil eneste - sted i landet pillede TDC i 2012 direkte en mobilmast ned i Guldborgsund Kommune, fordi telegiganten nægtede at betale kommunens stærkt opskruede lejepriser på grunden. Efterfølgende kom det frem, at staten havde opsagt lejemålet på en anden mastegrund i Assens, efter at Telenor nægtede at betale, hvad der ville gøre grunden til Fyns formentlig dyreste erhvervslejemål med en tidobling af huslejen. Efterfølgende greb daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) ind og tvang Statens Ejendomssalg til at genforhandle prisen.

Minister: Vigtigt med gode forbindelser

»Men der er stadig statsinstitutioner, der stikker ud, f.eks. Vejdirektoratet, der historisk har høje priser, f.eks. for at kunne bruge rastepladser. Bygningsstyrensen har også en del lejemål i den høje ende, ligesom Naturstyrelsen er meget dyre at indgå aftaler med - lidt pudsigt, når nu masterne står ude i landet på steder, hvor også folk, der arbejder i Naturstyrelsen, gerne vil have ordentlig dækning. Endelig har det statsligt ejede Energinet høje lejepriser. Vi har drøftelser i gang med mange af parterne men kunne godt tænke os, at ministeren eller styrelsen hjalp med at sikre klare rammer for, hvordan man fastsætter lejepriser, så de er rimelige,« siger Jakob Willer.

Lars Christian Lilleholt, der som energi-, forsynings- og klimaminister også er øverst ansvarlig for tele- og bredbåndsområdet, gjorde det før sommerferien klart over for Berlingske, at forbindelserne skal være i orden over hele Danmark.

»Ambitionen er at dække stort set alle husstande, så man er tæt på at kunne bosætte sig hvor som helst i landet. Det er forudsætningen for, at et land kan fungere, for man kan flytte nok så mange statslige arbejdspladser ud, men for at det skal kunne fungere, og man kan bosætte sig, er der krav om dækning. Ellers kan man ikke drive virksomhed, landbrug eller familie. I et velfungerende samfund med en stærkt udbygget infrastruktur er det helt afgørende, at mobil og bredbånd er i verdensklasse - det er min ambition som minister,« sagde han.