De første danskere kan nu ringe fra det trådløse net

»3« har i påsken lanceret wifi-opkald, hvor mobiltelefonen automatisk kobler sig på det trådløse net, når mobilsignalerne bliver for svage indendøre.

Alle med iPhone 5C og nyere Apple-telefoner kan nu begynde at bruge trådløse net som »hjælpemobilmaster«, når den indendørs dækning bliver for dårlig. »3« kommer først med den nye teknologi i Danmark og Sverige. Arkivfoto: Justin Lane, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dårlig, indendørs mobildækning - især i nybyggede, tætte huse - bliver nu løst hos de første danskere, som kan bruge deres trådløse net derhjemme til at telefonere helt almindeligt på.

I påsken åbnede teleselskabet »3« som det første herhjemme for, at man kan tale helt almindeligt på mobiltelefonen og sende SMSer ved at bruge det trådløse net, som dækker langt bedre end mobilmasterne, så længe man er indenfor.

Det kræver en iPhone 5C eller nyere Apple-model med iOS 9.3 som styresystem eller - inden for kort tid - en af de nyeste Android-telefoner som Samsung Galaxy S6 og nyere og Sony Xperia Z5 at kunne bruge den nye mulighed for »wifi-opkald«, som funktionen hedder. Man skal nemlig i selve telefonens indstillinger slå muligheden til, før det virker, og når man så ringer, vil der på skærmen stå »wifi-opkald« i det øverste, venstre hjørne.

Finder automatisk det bedste signal

»3« har gjort wifi-opkald til en fast del af alle abonnementer med fri tale.

»Med ét slag kan vi sikre, at vores kunder får en god forbindelse, selv om de eksempelvis befinder sig i bygninger, der bremser mobilsignalet. Mange nybyggede huse og kontorbygninger er nemlig så godt isolerede, at mobilsignalet har svært ved at trænge igennem,« forklarer Jesper Larsen Wagner, direktør for forretningsudvikling hos »3«.

Wifi-opkald fungerer helt automatisk, når først det er aktiveret på telefonen. Telefonen vælger nemlig automatisk det netværk, som giver det bedste signal, når man vil ringe op eller sende en SMS. Hvis også den trådløse dækning bliver for dårlig, bliver samtalen dog afbrudt.

Tale over 4G-nettet er også på vej

»3« er - som de andre store teleselskaber i Danmark - i gang med at gøre klar til, at 4G-mobilnettet, der i dag udelukkende kan bruges til data, også vil kunne anvendes til samtaler (teknisk set kaldes funktionen for »VoLTE«, nemlig »Voice over LTE« eller »Tale over 4G-nettet«).

»Dermed kan et wifi-opkald føres over i mobilnettet uden afbrydelse, når kunden f.eks. forlader sit hjem midt i et opkald,« forklarer Jesper Larsen Wagner.

Det koster ikke ekstra at kunne bruge wifi-opkald.

Man har længe kunnet ringe via internetforbindelsen gennem særlige programmer som f.eks. Skype, men med wifi-opkald er det første gang, at man kan telefonere helt almindeligt over det trådløse net.