Tavle-PC-salget styrtdykker i 2014

Stort set slut med væksten. Apple vil opleve sit første år med tilbagegang. To tredjedele af alle tavlecomputere kører på Android.

Tavle-PCer med Windows udgør endnu ikke meget af det samlede marked, hvor to af tre tavlecomputere i dag bruger Android-softwaren. Men det kan ændre sig, når den nye Windows 10 fra Microsoft kommer til næste år. Arkivfoto: Manjunath Kiran, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MANJUNATH KIRAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Væksten i salget af tavle-PCer er næsten hørt op, og det går især ud over Apples iPad.

Hvor tavle-PC-salget i 2013 voksede med 52,3 procent, venter analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt, at stigningen i år kun er på 7,2 procent. Det bliver samtidig det første år, hvor Apples iPad-salg bliver mindre end året før, i takt med at tavle-PCerne holder længere og udskiftes sjældnere end før - helt som det er tilfældet med mobiltelefonerne.

IDC forventer, at det til nytår kan gøres op, at der er produceret og afskibet i alt 235,7 millioner tavlecomputere på verdensplan. Af dem vil de 159,5 millioner - svarende til 67,7 procent - være med Googles software Android som styresystem. Det er 16 procent flere end for et år siden. Omvendt går Apples markedsandel tilbage med 12,7 procent til 27,5 procent. IDC venter solgt 64,9 millioner iPads i år. Den første iPad, som satte gang i bølgen af tavle-PCer, kom i 2010.

Windows får bedre fat

Microsoft synes nu endelig at have fået fat på tavle-PC-markedet. I 2014 vil der være solgt 10,9 millioner tavlecomputere med Windows som styresystem. Det svarer til en markedsandel på 4,6 procent og er en fremgang på 67,3 procent i forhold til 2013. Microsoft har selv kastet sig over at producere tavle-PCer, og den nyeste i rækken, Surface 3, har fået stor ros og vinder også stadig flere brugere.

IDC hæfter sig ved, at hvor tavle-PCer i begyndelsen - hvilket kun er fire år siden - blev udskiftet hvert andet eller tredje år, synes mange købere i dag, at deres tavle-PC er af en sådan beskaffenhed og har de tekniske hestekræfter, der skal til, at de bruger den i mere end tre eller sågar fire år, før de overvejer at købe en nyere model.

Softwareopdateringer, som tilfører nye funktioner, og den større brug af smartphonetelefoner til mere computeragtige opgaver er også med til at forlænge levetiden på tavle-PCerne.

Nølende køb af to-i-en-computere

De nye to-i-en-computere, hvor skærmen kan tages af tastaturet og fungere som en selvstændig tavle-PC, udgør i øjeblikket kun fire procent af det samlede tavle-PC-marked. IDC mener, at det skyldes, at folk endnu lige ser den nye Windows 8 an for at finde ud af, om det er her, de skal satse. De fleste to-i-en-computere bruger Windows 8 som styresystem, og det har et noget blakket ry på PC-siden, hvor alle venter på, at Microsoft i foråret 2015 kommer med næste udgave, Windows 10, som ifølge softwaregiganten skal være langt bedre tilpasset brugen på tavlecomputere.

IDC tror, at omkring 64 procent af alle tavle-PCer i 2018 vil køre på Android, 24,5 procent på Apples iOS-software og 11,4 procent på Windows.