Sygdom aflyser kæmpe spamsag mod Probana

En omfattende sag om ulovlig markedsføring skulle tirsdag køre ved Københavns Byret, men sagen er aflyst på grund af sygdom, oplyser Forbrugerombudsmanden.

Københavns Byret 20. september 2016. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Tusindvis af emails og en mulig millionregning er blot nogle af ingredienserne i en sag mod den omstridte kursusvirksomhed Institut for Personaleudvikling (IFP), der tirsdag skulle behandles i Københavns Byret. Men den omfattende retssag, der skulle begynde klokken halv ti i retssal 24, kommer ikke til at finde sted. Den er nemlig blevet aflyst.

Forsvareren, der fører sagen for IFP og direktør Peter Sonne Joensen, har på grund af sygdom således bedt om at få sagen udskudt til et andet tidspunkt, oplyser Uffe Foged Jespersen, chefkonsulent og procedør hos Forbrugerombudsmanden, der fører sagen for anklagemyndigheden i Københavns Politi.

Institut for Personaleudvikling knytter sig til den forgrenede kursusvirksomhed Probana Business School, som direktør Peter Sonne Joensen har stiftet og i dag ejer størstedelen af.

Virksomheden er blandt andet tiltalt for at have sendt flere end 37.000 emails til flere end 3.300 modtagere i løbet af to dage i maj 2014, hvor man annoncerede for et kursus med overskriften »High Performance Team - Forøget produktivitet«. Det skulle ifølge anklageren være i strid med markedsføringslovens paragraf 6, der byder, at:

»En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på afsætning af varer, fast ejendom og andre formuegoder samt arbejds- og tjenesteydelser, medmindre den pågældende forudgående har anmodet om det«.

Ifølge Forbrugerombudmanden har de tusindvis af modtagere af de forskellige mails aldrig skrevet sig op eller godkendt at modtage reklamemails fra Probana eller de andre kursusvirksomheder i koncernen.

Såfremt IFP kendes skyldig i anklagen, kan det potentielt efterlade Peter Sonne Joensen med en bøde på flere millioner. Spamsagen er ikke den eneste sag, hvor det kendte kursusfirma er blevet stillet i et kritisk lys.

Foredragsholdere, tidligere ansatte og fagforeningen HK har leveret en skarp kritik af virksomhedens metoder. Samtidig har emails blotlagt et råt miljø, hvor de ansatte trues med ikke at få løn, hvis de ikke får kradset penge nok hjem fra selskabets debitorer.

Berlingske Business har været i kontakt med forsvarer for Institut for Personaleudvikling Ulrik Bayer, men han ønsker ikke at udtale sig i sagen, men bekræfter at sagen er aflyst.

Det er endnu uvist, hvornår sagen nu skal gå sin gang i byretten.