Swedbank krydser klinger med chefanklager: Nægter at udlevere hvidvaskrapport

Swedbank beskyldes for at have forhindret efterforskningen af bankens hvidvaskskandale ved at nægte at udlevere oplysninger til myndighederne – på trods af at de i sidste uge dukkede op med en ransagningskendelse i hånden. Den svenske storbank holder hvidvaskrapporten skjult bag »advokatfortrolighed«.

Den svenske storbank Swedbank er kommet i skudlinjen fra både myndigheder og aktionærer efter flere afsløringer om mulig hvidvask i banken gennem Estland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Montgomery/Ritzau Scanpix

Der er brudt en ordkrig ud mellem den svenske anklagemyndighed og den skandaleramte storbank Swedbank, der er blevet afsløret i omfattende hvidvask gennem bankens afdeling i Estland i en sag, der til forveksling ligner hvidvaskskandalen i Danske Bank.

Den svenske chefanklager har anklaget Swedbank for at sætte en kæp i hjulet på myndighedernes efterforskning af de mistænkelige transaktioner, der har ført 135 milliarder euro gennem banken, skriver Financial Times.

»Jeg har aldrig før oplevet at en bank eller en anden aktør i finanssektoren har modsat sig, vi skulle have adgang til  dokumenter eller anden information under vores efterforskninger,« sagde chefanklager Thomas Langrot til Dagens Industri.

Da det svenske Bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, i sidste uge gennemførte en razzia i bankens hovedfillial hævder chefanklager Thomas Langrot, at banken nægtede at udlevere en rapport, som banken har fået udarbejdet om hvidvasksituationen. Rapporten viser ifølge SVT, at de 135 mistænkelige milliarder euro, der primært kommer fra Rusland, er strømmet uhindret gennem banken i en periode på ti år fra 2008 til 2018.

Swedbanks advokater har som modsvar kaldt Langrots anklager for »ubegribelige«. Advokatfirmaet Nordia, der repræsenterer Swedbank i sagen om groft bedrageri, hævder, at rapporten er omfattet af tavshedspligten for advokater.

Rapporten er udarbejdet af den forhenværende senioranklager i den norske pendant til bagmandspolitiet, ØKOKRIM, der i dag har sit eget advokatfirma, som specialiserer sig i compliance-problemer.

I en pressemeddelelelse udsendt af Swedbank, siger Nordia at deres anbefaling til Swedbank om ikke at udlevere dokumenterne og dermed afstå sig advokatfortroligheden er »selvindlysende«.

Herefter tilføjer advokatfirmaet: »Det er ubegribeligt at anklageren ikke respekterer loven og istedet bruger medierne til at så tvivl om bankens ledelse ved at antyde, at ledelsen forhindrer efterforskningen.«

Anklager »står fast«

Den svenske anklagemyndighed sagde søndag at Thomas Langrot står fast på sine bemærkninger om, at Swedbank har stået i vejen for efterforskningen ved ikke at samarbejde fuldt ud.

Den ophedede og yderst usædvanlige retorik mellem banken og anklagemyndigheden er som benzin på bålet i en tilsyneladende omfattende hvidvaskskandale, der allerede har resulteret i fyringen af Swedbanks topchef, danske Birgitte Bonnesen, da bestyrelsen blot en time inden bankens generalforsamling måtte bukke under for presset fra aktionærerne og smide en af nordens mest markante finanskvinder på porten. Fyringen kostede banken en tredjedel af sin markedsværdi.

Spørgsmålene til Swedbanks bestyrelse hober sig op. Hvad vidste de? Hvornår vidste de det? Og hvorfor holdt de indledningsvis fast i en fredning af Bonnesen?

Til Swedbanks årlige generalforsamling i torsdags krævede adskillige af bankens storaktinærer nye ansigter i bestyrelsen som reaktion på afsløringerne af bankens lyssky aktiviter i Baltikum.

Swedbanks bestyrelsesformand, Lars Idermark, hævdede efter mødet over for pressen, at han endnu ikke havde haft lejlighed til at læse hvidvaskrapporten.

Advokatfirmaet Nordia står fast på, at dokumenter, der er udarbejdet af advokater, ifølge svensk lovgivning ikke kan beslaglægges af hverken anklageren eller de øvrige myndigheder. De vedkender sig at have rådgivet Swedbank til ikke at udlevere den eksternt udarbejdede rapport om bankens hvidvasksituation i baltikum, der indtil videre befinder sig i en forseglet konvolut.