Forud for generalforsamling: Swedbank undersøges nu for groft bedrageri

Forud for torsdagens generalforsamling i den svenske storbank, der er under heftig kritik for mistænkelige pengestrømme, er det efter razziaen af hovedkvarteret i går offentliggjort, at banken undersøges for groft bedrageri.

Torsdag klokken 11 starter generalforsamlingen i Swedbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

De svenske myndigheder har udvidet efterforskningen mod den svenske storbank Swedbank til at handle om groft bedrageri. Det skrev svenske SVT Nyheter onsdag.

»Vores oplysninger giver et billede af, at Swedbank synes at have spredt vildledende oplysninger til offentligheden og markedet om, hvad banken vidste om mistanken om hvidvask af penge i Swedbank i Baltikum,« sagde den foreløbige svenske efterforsker Thomas Langrot i en pressemeddelelse onsdag.

Dermed er der lagt op til en højdramatisk generalforsamling i Swedbank, der starter i Stockholm torsdag klokken 11.

Samme dag foretog de svenske myndigheder en razzia af bankens hovedkontor.

I undersøgelsen har anklageren og efterforskerne gransket bankens offentlige udtalelser samt anden information fra bankens ledelse i perioden fra den 23. oktober 2018 til den 20. februar i år, oplyser Ekobrottsmyndigheten, der er den svenske pendant til Bagmandspolitiet.

Ifølge det svenske medie fik de største aktionærer adgang til kursfølsomme oplysninger før andre aktionærer og kunne handle på et oplyst grundlag før andre.

Den 15. februar havde det svenske TV-program Uppdrag Granskning konfronteret Swedbank med deres afsløring af de mistænkelige pengestrømme i banken. Derefter har banken angiveligt informeret 15 af de største ejere af banken allerede d. 18. februar, altså to dage inden mediet offentliggjorde deres oplysninger, og derfor har de 15 største aktionærer haft mulighed for at handle på deres viden, inden resten af aktionærerne kunne.

Nu skal den nye undersøgelse afklare, om der er tale om bedrageri, og hvem der kan holdes ansvarlig, oplyser Ekobrottsmyndigheten.

Ifølge svenske SVT Nyheter er straframmen mellem seks måneder og seks års fængsel.

»Dagens igangsatte aktivitet ved Ekobrottsmyndigheten er en del af myndighedens allerede meddelte foreløbige undersøgelse. Den officielle lovovertrædelse vedrører ulovlig oplysning om intern viden og omfanget af svindel. Som meddelt før, og på dette tidspunkt har ingen individuel eller juridisk enhed været mistænkt for en forbrydelse. Vi vil samarbejde med Ekobrottsmyndigheten, og vi afventer myndighedens konklusioner,« oplyste danske Birgitte Bonnesen, der er administrerende direktør i Swedbank, onsdag i en pressemeddelelse.