Bomben ramte den danske bankdronning: »Det blev alt for uholdbart til sidst«

Blot en time inden Swedbanks årlige generalforsamling skulle finde sted, gav storbankens bestyrelse sparket til den danske topchef, Birgitte Bonnesen. Det skete, efter at flere af bankens største aktionærer gik sammen og udtrykte mistillid til bankdronningen.

Den svenske sktionærforening, Aktiespararnas adm. direktør Joacim Olsson var en af mange kritikere på torsdagens generalforsamling i Swedbank. Foto:Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var umuligt at forestille sig, at presset på den danske topchef Birgitte Bonnesen kunne blive større. Men bare få timer inden hun skulle på talerstolen til Swedbanks årlige generalforsamling, sendte en række af bankens største aktionærer et kraftigt signal til hende og bestyrelsen.

Det var et signal, der lagde op til, at generalforsamlingen ville blive en af de mest stormfulde i den danske topchef Birgitte Bonnesens karriere.

Men så langt kom det ikke. Birgitte Bonnesen var ikke velkommen på torsdagens generalforsamling. Blot en time inden generalforsamlingen måtte bankens bestyrelse bukke under for presset fra aktionærerne og smide den danske bankdronning på porten.

En beslutning, der blev budt hjerteligt velkommen blandt bankens aktionærer.

»Birgitte Bonnesen afskedigelse var det rigtige. Mistankerne om hvidvask var så alvorlige, og der var ikke tillid til kommunikationen fra ledelsens side. Det blev alt for uholdbart til sidst,« siger Johan Sidenmark, der er adm. direktør i pensionsselskabet AMF og en af bankens største aktionærer, til Berlingske.

Konsekvens af alvorlig mistanke

De seneste uger er presset på Birgitte Bonnesen gradvis steget, og torsdag morgen måtte storbankens bestyrelse tage det skridt, alle ventede på.

»Det har været en dramatisk morgen,« lød det fra bestyrelsesformand Lars Idermark, da han bød de hundredvis af fremmødte aktionærer velkommen.

»Bestyrelsen har vurderet, at der er behov for et nyt lederskab, og vi har derfor afskediget Birgitte Bonnesen,« fortsatte han.

Det skete efter, at tre af bankens største aktionærer – Alecta, AMF og Folksam – som til sammen ejer 16 procent af aktierne, meddelte, at de ikke ville give Birgitte Bonnesen ansvarsfrihed, hvilket er et udtryk for manglende tillid til ledelsen.

Det var der en særlig grund til. Swedbank blev pludselig centrum for en hvidvaskssag, der betragtes at være på nogenlunde samme størrelse som den, man har set i Danske Bank.

Skandalen voksede

Bag afsløringerne står det svenske TV-program Uppdrag Granskning. Onsdag morgen vågnede storbankens investorer op til en mulig hvidvaskskandale, der pludselig havde taget en dramatisk drejning.

Swedbank skulle angiveligt have vildledt de amerikanske myndigheder om problematiske kunder.

Samtidig kom det frem, at banken har lagt hus til suspekte pengestrømme fra den ukrainske ekspræsident Viktor Janukovitj til Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort.

Og sidst blev det oplyst, at sagens omfang potentielt er større, end hvad man først troede. En intern undersøgelse fra Swedbank viser nemlig, at 135 mia. euro er blevet ført gennem bankens estiske afdeling. Før har man været oplyst om, at det skulle dreje sig om 95 mia. svenske kroner.

I kølvandet på eksplosionen af nye oplysninger satte det svenske Bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, en razzia i gang på storbankens kontorer.

I en udtalelse til det svenske nyhedsbureau TT understregede myndigheden dog, at ransagningen ikke havde noget direkte at gøre med hvidvaskanklagerne, men skulle have forbindelse til en sag om potentielt misbrug af insideroplysninger i forbindelse med de første afsløringer af mulig hvidvask i februar.

Kræver svar

Der var en tydelig oprørt stemning i Folkets Hus i det centrale Stockholm på generalforsamlingen torsdag formiddag. På talerstolen var der ikke én eneste aktionær, der ikke stillede spørgsmål om hvidvask.

Fælles for alle var tvivlen og mistilliden. Alle krævede svar, tydelighed og en forsikring om, at banken ville lægge alle kortene på bordet – også i de videre undersøgelser.

Skiftevis konfronterede aktionærerne bankens ledelse – der på dagen var repræsenteret af bestyrelsesformand Lars Idermark samt den nyudnævnte, midlertidige topchef Anders Karlsson – med spørgsmål som: Har I fremlagt alt? Vil I bekræfte problemets størrelse? Og hvorfor er der ikke blevet handlet før nu?

Allerede i oktober sidste år tændte den internationale investeringsbank JP Morgan advarselslamper på baggrund af Danske Banks massive hvidvaskskandale samt anklagerne mod Nordea.

Swedbank er den største nordiske bank i de baltiske lande, og derfor opstod der en bekymring hos investeringsbanken for, at Swedbank også kunne være indblandet i hvidvasksagerne.

Danske Birgitte Bonnesen har flere gange måtte forholde sig til spørgsmål om netop hvidvask – også på tidspunkter, hvor der stadig ingen sager var mod Swedbank. Dengang i oktober var der kun ét svar til netop dette:

»Vi har tjekket for alt,« sagde Birgitte Bonnesen, mens hun på det kraftigste afviste, at banken kunne være indblandet i hvidvask.

Livet i Swedbank

Birgitte Bonnesen fik et årelangt CV i Swedbank. Faktisk tæller hendes karriere over 30 år i banken, hvor hun har haft adskillige funktioner.

I 2016 blev hun udnævnt som administrerende direktør. Inden da var hun blandt andet i en årrække chef for bankens interne revision og efterfølgende chef for bankens forretning i de baltiske lande. Akkurat på det tidspunkt, hvor Swedbanks mulige sag om hvidvask fandt sted.

For nyligt offentliggjorde Swedbank en længe ventet rapport om mulig hvidvask, som firmaet Forensic Risk Alliance (FRA) havde udarbejdet på vegne af storbanken.

Bestyrelsen bekræftede herefter sin fortsatte tillid til Birgitte Bonnesen og hendes evne til at lede og styre banken.

Men selv om rapporten førte til et positivt udfald fra bestyrelsens side, var det langt fra det samme hos den svenske aktionærforening, Aktiespararna.

Her udtalte direktør Joacim Olsson til nyhedsbureauet TT, at rapporten bare var »ridser i overfladen«, og at det ikke var et seriøst forsøg på at kaste lys over, hvad der var sket, eller hvor omfattende problemet har været.

Mens bestyrelsen altså bakkede op om Birgitte Bonnesen, mente Aktiespararna-chefen ikke, at rapporten kunne give grund til det.

»Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at bestyrelsen mener, at det er et tilstrækkeligt grundlag for at udtrykke en fortsat tillid,« sagde Joacim Olsson.

Ifølge Joacim Olsson tydede rapporten på, at Swedbank havde begrænset FRAs mulighed for reelt at undersøge sagen og ikke vist vilje til at lægge kortene på bordet.

Da han fik ordet på generalforsamlingen, udtrykte han sin tilfredshed med afskedigelsen.

Et andet sted i Stockholm udtalte Birgitte Bonnesen til svenske Expressen, at hun nu skulle begynde et nyt liv. Samtidig sagde hun, at hun ikke mener, at hun har begået nogen fejl.

Ifølge medier modtager Birgitte Bonnesen et afgangsvederlag svarende til cirka 15 mio. danske kroner.