Han stod for bagholdsangreb, der væltede dansk topchef af pinden

Svenske Johan Sidenmark fra pensionsselskabet AMF var en af hovedpersonerne bag det bagholdsangreb, der for en uge siden vippede Swedbanks danske topchef Birgitte Bonnesen af tronen.

Svenske Johan Sidenmark er administrerende direktør i pensionsselskabet AMF. Han var en af aktionærerne, der i sidste uge fik væltet Swedbanks danske topchef, Birgitte Bonnesen, af pinden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressebillede AMF

Der blev stille i salen, da han rejste sig og fik ordet i Folkets Hus i Stockholm.

»Jeg har tre spørgsmål, som jeg vil bede ledelsen om at svare på: Har I fremlagt alt? Vil I bekræfte problemets størrelse? Og kan I forsikre om mere gennemsigtighed?« lød det fra den administrerende direktør i det svenske pensionsselskab AMF, Johan Sidenmark.

Han fortrak ikke en mine, mens han med tre konkrete spørgsmål under Swedbanks årlige generalforsamling konfronterede bankens ledelse med den mulige hvidvaskskandale, som den er havnet i.

Som en af de største aktionærer stillede han sig frem med en klar agenda.

Blot få timer inden generalforsamlingen skulle finde sted, rev han sammen med to andre af bankens største aktionærer reelt tæppet væk under bankens danske topchef, Birgitte Bonnesen. Budskabet var kort og godt, at Johan Sidenmark havde mistet tilliden til storbankens topchef.

Da Johan Sidenmark ankom til Swedbanks generalforsamling i Stockholm torsdag den 28. marts 2019, var den danske topchef i banken, Birgitte Bonnesen, lige blevet fyret af bestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix.

Presset fra storaktionærerne med Sidenmark i spidsen tvang i sidste ende bankens bestyrelse til at fyre Birgitte Bonnesen.

Til Berlingske udtrykte Johan Sidenmark efter generalforsamlingen i Swedbank tilfredshed med bestyrelsens valg om at fjerne bankbossen:

»Birgitte Bonnesen afskedigelse var det rigtige. Mistankerne om hvidvask var så alvorlige, og der var ikke tillid til kommunikationen fra ledelsens side. Det blev alt for uholdbart til sidst.«

Storaktionærernes angreb kom i kølvandet på, at den mulige hvidvaskskandale voksede markant og tog en dramatisk udvikling efter afsløringer af en række nye mistænkelige oplysninger, samt en razzia af bankens kontorer.

Swedbank har været i vælten for formodet hvidvask, siden det svenske TV-program »Uppdrag Granskning« i februar afslørede mistænkelige pengestrømme gennem bankens afdeling i Baltikum.

Pensionsselskabet AMF ejer knap fem pct. af Swedbank, og kritikken mod banken handlede primært om, at banken ikke gjorde nok for at genoprette tilliden. Der lå også et krav om, at banken i langt højere grad skulle være gennemsigtig i de videre undersøgelser om bankens rolle i de mistænkelige transaktioner.

Svenske Johan Sidenmark har siden august 2012 været administrerende direktør i det svenske pensionsselskab AMF. Han kom fra en stilling i Nordea, hvor han var leder for Liv og Pension og blandt andet havde ansvaret for virksomhedens forretninger i ti lande.