Swedbank vildledte myndigheder i USA: Mørklagde oplysninger om mistænkelige kunder og transaktioner

Swedbanks øverste ledelse hemmeligholdt mistænkelige kunder og transaktioner for amerikanske efterforskere. Centrale oplysninger om et berygtet advokatfirma blev udeladt, da finansmyndigheden i New York krævede svar fra Swedbank, afslører svenske medier.

»Det lyder utroligt mærkeligt,« siger Swedbanks danske topchef, Birgitte Bonnesen, om, at banken skulle have mørklagt mistænkelige oplysninger for amerikanske myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix

Den øverste ledelse i Swedbank vildledte amerikanske myndigheder og holdt oplysninger om mistænkelige kunder og transaktioner skjult, da efterforskere i USA bad om at få oplysninger udleveret.

Det afslører det svenske program Uppdrag Granskning og SVT Nyheter.

De skjulte oplysninger indeholdt blandt andet informationer om Swedbanks kobling til det berygtede Panama-advokatfirma Mossack Fonseca – selskabet, der udarbejdede 11,5 millioner hemmelige dokumenter med oplysninger om, hvordan rige og magtfulde mennesker gemte deres penge i skattely. Dokumenterne blev lækket og kendt som »Panama-papirerne«.

Historien begyndte i 2016, da Panama-papirerne blev afsløret af journalistnetværket ICIJ. Lederen af ​​DFS Finance Authority i New York, Maria Vullo, anmodede dengang banker om oplysninger om, hvilke koblinger bankernes kunder havde til Mossack Fonseca.

I april 2016 sendte DFS det første brev til Swedbanks kontor i New York. Myndigheden krævede, at banken rapporterede om alle transaktioner, der kunne knyttes til Mossack Fonseca.

Mørklagde mistænkelige kunder

Korrespondancen mellem Swedbank og DFS er fortrolig, men de svenske medier har fået adgang til dokumenterne, som afslører, hvordan Swedbanks ledelse har vildledt den finansielle myndighed DFS.

Ved at analysere den hemmelige banklækage fra de baltiske lande, som SVT har adgang til, kan det ses, at flere end 100 virksomheder med kobling til Mossack Fonseca gjorde forretninger gennem Swedbank. Det drejer sig både om kunder i den svenske bank og ligeledes også i Danske Bank.

Swedbanks svar til myndighederne i USA lød, at der var kunder koblet til Mossack Fonseca, men kun i Sverige og Norge, og ingen af dem kunne betragtes som mistænkelige. Men helt konkret skjulte Swedbank oplysninger om en essentiel kunde – forretningsmanden Iskander Makhmudov.

Han kontrollerede sammen med forretningspartnere omtrent 20 virksomheder i Swedbank – alle repræsenteret af Mossack Fonseca.

I SVTs materiale er en af ​​Makhmudovs transaktioner særligt fremtrædende, men Swedbank valgte at tilbageholde alle informationerne vedrørende denne kunde og mulig hvidvask samt 100 andre kunder i de baltiske lande, der kunne kobles til advokatselskabet. Oplysninger, der havde været særligt interessante for amerikanernes efterforskning, lyder det fra de svenske medier.

»Jeg kan ikke svare på det«

Et af svarene fra Swedbank er underskrevet af Cecilia Hernqvist i koncernledelsen, som er den danske topchef Birgitte Bonnesens nærmeste medarbejder.

»Det lyder utroligt mærkeligt, at vi på en eller anden måde har nogen hensigt med at mørklægge oplysninger. Det er slet ikke i overensstemmelse med, hvordan vi normalt har arbejdet i alle år,« siger Swedbanks adm. direktør, Birgitte Bonnesen, til Uppdrag Granskning.

Har du givet alle oplysninger om koblinger til Mossack Fonseca til de amerikanske myndigheder, som de har anmodet om?

»Bankens udgangspunkt har altid været, at vi reagerer oprigtigt på alle spørgsmål, vi modtager. Sådan arbejder vi med myndighederne. Det skal vi gøre,« siger Swedbanks topchef, Birgitte Bonnesen.

Men I mørklægger oplysninger, når det kommer til alle kunder i Baltikum, der har links til Mossack Fonseca?

»Jeg har svært ved at svare på dit spørgsmål. Jeg synes, det er ekstremt usandsynligt, at vi ville mørklægge oplysninger, som du siger. Men jeg kan ikke gå ind i den detalje.«

Det underskrevne brev tilbageholder oplysninger om de over 100 kunder i de baltiske lande. Genkender du dette brev?

»Nej, det gør jeg ikke. Men dette er en ekstremt kompetent og erfaren person i banken, så jeg har meget svært at...«

Men hvis vi snakker om indholdet af brevet.

»Jeg kan ikke svare på det.«

Sådan lyder interviewet med det svenske medie, der ender med at blive afbrudt af Swedbank. Efterfølgende har banken vendt tilbage med et andet svar via e-mail:

»Swedbank samarbejder fuldt ud og kommunikerer klart, korrekt og med god hensigt med alle relevante myndigheder. Swedbank er begrænset af gældende lov til at kommentere eksistensen eller indholdet af enhver fortrolig potentiel kommunikation med New York State Department of Financial Services.«

Republikanske senator Roger Wicker ser alvorligt på Swedbanks handlinger:

»Hvis du lyver for myndighederne her i USA, så er det en alvorlig forbrydelse,« siger Roger Wicker til SVT.