Supertynde fladskærme i 2009

Kampen om at gøre de flade skærme virkeligt flade sker med en teknologi, der gør billederne knivskarpe og bruger langt mindre strøm end traditionelle fladskærmsfjernsyn.

Her kan man for alvor tale om fladskærme. Sonys XEL-1 er det første fjernsyn, som udnytter den nye OLED-teknologi. Skærmen er på 11 tommer men giver endnu skarpere og farveægte billeder end noget andet fladskærmsfjernsyn af den kendte art. Samtidig er strømforbruget langt lavere. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sonys supertynde fladskærmsfjernsyn får europapremiere i 2009.

Det oplyser den japanske avis Nikkei, som dog ikke sætter navn på, hvilken udgave af TV-apparatet der kommer til at stå på hylderne.

Tre millimeter tyk - men kun 11-tommerskærm

Blot tre millimeter tykt er Sonys XEL-1-fjernsyn, som blev præsenteret i januar i år på verdens største messe for forbrugerelektronik, CES, i spillebyen Las Vegas i det sydvestlige USA. Skærmen er blot på 11 tommer, men Sony stod da klar med en prototype på 27 tommer.

Kampen om at gøre de flade skærme virkeligt flade sker med den nye teknologi, »Organic Light Emitting Diodes« (Organiske, lysudsendende dioder) eller OLED. Den gør samtidig billederne knivskarpe og bruger langt mindre strøm end traditionelle fladskærmsfjernsyn af LCD eller plasma. Det første OLED-fjernsyn i almindelig handel blev lanceret i Japan i november sidste år og i USA i år til en pris på cirka 2.500 dollars, omkring 13.000 kroner, for teknologien er stadig voldsomt dyr.

Samsung og Toshiba først klar i 2010

Sydkoreanske Samsung vil først være salgsklar omkring 2010. Samsungs to OLED-TV-apparater er 14,1 tommer og 31 tommer. De vejer 40 procent mindre end et LCD-TV i samme størrelse men bliver ikke sat i produktion foreløbig.

Sonys japanske konkurrent, Toshiba, udsatte før jul premieren på sine OLED-fjernsyn til 2009 eller 2010 i erkendelse af, at produktionsomkostningerne endnu er for høje. Toshiba ventes at lægge ud med 30 tommer til den tid men vil allerede i år begynde at anvende OLED-skærme på mobiltelefoner.

 
Læs også:

Fladskærmen er en energityv

De ti mest overraskende strømslugere