Socialdemokratiet kræver total udrensning i Finanstilsynets bestyrelse: »Der er behov for en ny start«

I et nyt udspil foreslår Socialdemokratiet, at der skal udpeges en ny bestyrelse for Finanstilsynet, og at der skal indføres regler om karensperioder. Enhedslisten og Dansk Folkeparti melder sig klar til forhandlinger.

Morten Bødskov (tv.) foreslår karensperioder for medlemmer af bestyrelsen i Finanstilsynet både på vej ind i og ud af bestyrelsen. Forslaget kommer som reaktion på Danske Banks hvidvasksag. Den sag lokkede 8. februar en delegation fra Europa-Parlamentet til Christiansborg for at undersøge sagen. Til højre ses formanden for EP-delegationen, Jeppe Kofod (S). Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele bestyrelsen i Finanstilsynet skal skiftes ud.

Sådan lyder den kontante melding fra Socialdemokratiet forud for kommende forhandlinger i den finansielle forligskreds om bekæmpelse af hvidvask og økonomisk kriminalitet.

»Vi mener, at der er behov for en ny start for Finanstilsynet. Det er simpelthen ikke holdbart, at der stilles spørgsmålstegn ved enkeltmedlemmers habilitet. Derfor mener vi, at der er behov for at sammensætte en ny bestyrelse,« siger Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets Erhvervsudvalg.

I november 2018 kom det frem, at Finanstilsynets formand, David Lando, i perioden 2005 til 2011 sad i bestyrelsen for kapitalforeningen Investin Pro, hvor Nordea i 2008 oprettede en fond, der blev brugt til at spekulere i tilbagebetaling af schweizisk udbytteskat. David Lando afviste efterfølgende, at han havde kendskab til Nordeas planer, mens erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vurderede, at der ikke var grundlag for at udtale kritik af formanden for den finansielle vagthund.

Før David Lando var den tidligere økonomidirektør for Danske Bank, Henrik Ramlau-Hansen, formand for Finanstilsynet. Men i 2018 måtte Henrik Ramlau-Hansen trække sig som tilsynsformand i kølvandet på Danske Banks omfattende hvidvaskskandale.

»Vores forslag handler grundlæggende om, at vi har et så effektivt finanstilsyn som overhovedet muligt. Til det hører, at vi ikke mener, at det er godt for Finanstilsynet, at der er diskussioner af den her karakter,« siger Morten Bødskov og fortsætter:

»Derfor synes vi lige så godt, at man kan trække en streg i sandet og sige, at der er behov for et kursskifte. Det håber vi, at der er opbakning til i forligskredsen.«

Karensperiode på op til fem år

Konkret foreslår Socialdemokratiet, at de øverste bestyrelsesposter i Finanstilsynet først skal kunne besiddes af personer med baggrund i den finansielle sektor efter en længere karensperiode på op til fem år for forhenværende direktions- og bestyrelsesmedlemmer i den finansielle sektor.

Derudover lægger partiet op til, at øvrige bestyrelsesposter ikke skal kunne besættes af personer med baggrund i den finansielle sektor uden en kortere karensperiode.

Endelig foreslår Socialdemokratiet, at nøglepersoner i tilsynet skal pålægges en karensperiode ved skift til den finansielle sektor, som det er tilfældet med konkurrenceklausuler i den private sektor.

»Jeg har svært ved at forstå, hvorfor det er nødvendigt at have siddet i en banks direktion eller bestyrelse, før man ved, hvordan man tilrettelægger et effektivt tilsyn. Man kan kigge på andre myndigheder og se, at det ikke er nødvendigt, at man har folk fra sektoren selv, som er med til at tilrettelægge tilsynet af sektoren,« siger Morten Bødskov.

Frygter du ikke, at det kan være svært at finde tilstrækkeligt kompetente folk til så centrale poster?

»Det mener jeg ikke er noget problem. Der er andre eksempler på, at man sagtens kan tilrettelægge et effektivt tilsyn med den myndighed, som udfører kontrol. Og der er jo eksempelvis gode folk i Anklagemyndigheden og i advokatbranchen, som man kan hive ind,« siger Morten Bødskov.

EL og DF er klar til forhandling

Socialdemokratiet vil desuden genindføre offentlige repræsentanter i bankbestyrelser. Ifølge partiet var det en fejl, da Venstre med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen afskaffede de offentlige repræsentanter i banker og finansinstitutter i 2002. Partiet mener, at det vil styrke danskernes tiltro til den finansielle sektor, at der sidder repræsentanter i bankernes bestyrelser, som har »samfundets interesser for øje«.

Hos Enhedslisten bifalder man forslagene fra Socialdemokratiet.

»De er rigtigt gode. Kort før jul foreslog vi faktisk selv i vores store bankudspil, at man indfører regler for karensperioder efter britisk forbillede,« siger Enhedslistens erhvervsordfører, Pelle Dragsted.

Dansk Folkeparti er også åben over for Socialdemokratiets udspil, men partiet afviser dog forslaget om offentlige repræsentanter i bankbestyrelser.

»Vi vil gerne være med til at at forbedre rammevilkårene, og vi vil gerne diskutere, om man kan indføre bedre regler for, hvordan man udpeger folk til ledende poster i Finanstilsynet. Vi vil også gerne diskutere karensperioder, men det undrer mig, at Socialdemokratiet render ud med sådan en melding midt i en forhandlingsproces,« siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Rasmus Jarlov, der bestemmer, hvem der skal udpeges til Finanstilsynets bestyrelse.

Finanstilsynet ønsker ikke at kommentere det politiske udspil.