Politikere sætter spørgsmålstegn ved Finanstilsynets formand efter ny udbyttesag

Finanstilsynets formand, David Lando, sad i bestyrelsen i en kapitalforening, som har været involveret i spekulation med udbytteskat. Mens hovedpersonen afviser at have haft kendskab til sagen, vækker den forargelse på Christiansborg, hvor erhvervsministeren nu bliver trukket i samråd.

David Lando forklarer, at han ikke har haft kendskab til, at en fond blev brugt til at spekulere i udbytteskat. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Det vækker mildt sagt hovedrysten på Christiansborg, at Finanstilsynets formand, David Lando, gennem en årrække sad i bestyrelsen for en kapitalforening, der administrerede en fond, som har været brugt til at spekulere i tilbagebetaling af schweizisk udbytteskat.

»Man kan ikke undgå at undre sig over, at man kan sidde i en bestyrelse i seks år uden at vide, hvad foreningen tjener penge på. Det er forhåbentligt ikke den normale procedure, når folk med hans erfaring stiller sig til rådighed og bliver betalt for at varetage investorers penge og interesser,« siger Hans Kristian Skibby, DFs erhvervsordfører.

David Lando sad i perioden 2005 til 2011 i bestyrelsen i Kapitalforeningen Investin Pro. Ifølge Børsen blev der i 2008 oprettet en fond under foreningen af Nordea. Storbanken var eneste investor og investerede 17 mia. kr. gennem fonden. De mange midler blev udelukkende brugt til at købe schweiziske aktier for, og pengene forsvandt relativt hurtigt ud af fonden, efter at udbyttebetalingerne fra de schweiziske virksomheder var tikket ind.

Ved udgangen af 2008 var formuen ifølge Børsens oplysninger kun på omkring 230 mio. kr. Dermed minder forløbet om de mange andre sager i udbytteskatteskandalen, som DR og Politiken har afsløret.

Berlingske har været i kontakt med David Lando, som afviser, at han havde kendskab til, at fonden blev brugt til at spekulere i udbytteskat.

»Havde vi i Investin Pro-bestyrelsen vidst, at Nordea brugte foreningen, som de gjorde, havde vi ikke administreret fonden,« skriver David Lando i en e-mail.

Han afviser samtidig, at han som bestyrelsesmedlem i foreningen burde have vidst, at afdelingen blev brugt til et andet formål end bare investering i schweiziske aktier.

Behov for oprydning

Flere politikere stiller dog spørgsmålstegn ved, om formanden for den finansielle vagthund kan fortsætte i sin stilling. Både Socialdemokratiet og SF oplyser, at de vil kalde erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd i sagen.

»Vi vil bede erhvervsministeren om at redegøre for de interesser, som formandskabet i Finanstilsynet enten har haft eller har i den her form for aktiviteter. Når vi får en redegørelse, så går jeg ud fra, at det her er et afsluttet kapitel. Hvis ikke, så mener jeg ikke, at den pågældende er i stand til at varetage formandskabet for Finanstilsynet,« siger Morten Bødskov (S), som er formand for Folketingets erhvervsudvalg, og tilføjer:

»Det styrker ikke ligefrem Finanstilsynets troværdighed, at en central person i bestyrelsen har været fedtet ind i engagementer, som bankerne lige nu går og undskylder for, og hvor at engagementerne er under både europæisk og national efterforskning for, om det ligger inden for lovens rammer. Derfor opfordrer vi på det kraftigste regeringen til, at man får 100 pct. rene linjer på det her område.«

Lisbeth Bech Poulsen fra SF mener, at der er behov for oprydning i hele den finansielle sektor, men at man samtidig er nødt til at have et tilsyn, der fungerer til dagligt.

»På den ene side kommer den ene sag efter den anden, som selvfølgelig bør have konsekvenser. På den anden side får vi et finanstilsyn, der er lagt ned af personsager. Det er det dilemma, vi står over for,« siger Lisbeth Bech Poulsen, der først vil tale med erhvervsministeren, før hun tager stilling til, om David Lando kan blive siddende på tilsynsposten.

Minister afventer forklaring

I en skriftlig kommentar oplyser ministeren, at han endnu ikke ønsker at tage stilling til det spørgsmål.

»Jeg regner med at få en redegørelse. Før da kan jeg ikke vurdere sagen,« lyder det fra Rasmus Jarlov.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, mener i lighed med ministeren, at der er behov for en grundig belysning af, hvad der er op og ned i sagen. Selv fastholder David Lando, at foreningen har handlet efter loven og forsvarligt med den viden, bestyrelsen i foreningen havde.

»Erhvervsministeren har sagt, at han ønsker en redegørelse fra mig, og det vil han få,« forsikrer David Lando.

Uanset udfaldet af den konkrete sag påpeger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, at der generelt har været så mange uheldige sager, at det slider på befolkningens tillid til det finansielle system. Han fremhæver blandt andet det faktum, at ATP-topchefen Christian Hyldahl i sin tid var ansvarlig for den del af Nordea, der foretog de milliardstore handler.

»Hver eneste gang, man hyrer topfolk fra den finansielle sektor, viser det sig, at de har været tæt på skandaler. Hvem pokker er det så, man skal hyre som chef for Finanstilsynet,« spørger Rune Lund.