Business-overblik: Nordea brugte skattefinte i milliardfond, efter schweiziske skattemyndigheder havde råbt stop

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

g
Den nuværende direktør for ATP, Christian Hyldahl, var i 00’erne chef i Nordea og havde ansvaret for den afdeling af banken, som foretog en række milliardstore handler, der udløste uretmæssige krav om refusion af udbytteskat i Schweiz. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen,

Og velkommen til en nyhedsdag, hvor det nu er officielt, at det er lykkedes EUs forhandlingsteam og Theresa Mays regering at nå til enighed om en foreløbig skilsmisseaftale, og hvor vi skal se på, hvor mange danske arbejdspladser, der er i spil i Brexit-kampen.

Men vi begynder med dagens anden store historie. Nordea er nemlig ramt af endnu en udbyttesag:

1
Nordea flyttede udbyttefinte til Nykredit-fond

Tidligere har den nordiske storbank erkendt at have været involveret i kontroversielle aktiehandler i 2006 og 2007, der skulle give refusion af udbytteskat fra Schweiz. Men nu kan Børsen dokumentere, at banken også forsøgte at bruge de kontroversielle skattefiduser i 2008 - altså efter at de schweiziske skattemyndigheder var begyndt at bremse refusioner af udbytteskat efter samme metode.

Nordea har hidtil hævdet, at ansøgningerne om refusion af udbytteskat på baggrund af handlerne blev sendt »i fuld åbenhed«. Men i den nye sag skete det gennem en fond, som til lejligheden var oprettet uden for koncernen, på over 17 mia. kr.

Fonden, der havde Nordea som eneste investor, blev oprettet som en afdeling af Kapitalforeningen Investin Pro, som har adresse hos Nykredit og administreres af Nykredit Portefølje Administration.

Banken har i dag ikke noget svar på, hvorfor der i 2008 blev investeret gennem fonden. Til gengæld fortryder banken, at den deltog i handlerne, selvom man troede, at de var lovlige.

»Man har været meget opmærksomme på, hvad der var den skarpe juridiske opfattelse, og ikke hvad der var det rigtige at gøre. Der er vi et andet sted i dag,« siger Julie Galbo, risikochef i Nordea, til Børsen.

Læs også hele interviewet med Julie Galbo her: »Vi vil ikke være den bank, som vi var dengang«

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
ATP-boss kan ikke huske formål med udbyttefon

Vi fortsætter med Nordeas udbyttesag. Børsen har nemlig også været i kontakt med den nuværende direktør for ATP, Christian Hyldahl, som i 00’erne var chef i Nordea og havde ansvar for den afdeling af banken, som foretog en række milliardstore handler, der udløste uretmæssige krav om refusion af udbytteskat i Schweiz.

Han kan dog ligesom sin tidligere arbejdsgiver, Nordea, heller ikke hjælpe med at opklare, hvorfor banken i 2008 valgte at købe aktier og søge om refusion af skatten gennem en ekstern fond – frem for at gøre det selv, som banken gjorde i 2006 og 2007.

»Jeg kan ikke huske, hvorfor man valgte en fondsstruktur via Nykredit, men jeg vil gerne understrege, at jeg ikke ville godkende noget tilsvarende i dag. Først og fremmest fordi det ikke er intentionen med dobbeltbeskatningsaftalerne at bruge dem i forbindelse med kortsigtede handler. Dér har jeg ændret holdning i forhold til dengang,« skriver Christian Hyldahl i et svar til Børsen.

For mindre end to år siden forsvarede han ellers handlerne som værende »helt inde på midten af banen«.

»Jeg bryder mig ikke om, at der bliver sået tvivl om min ordentlighed. Jeg synes, at det, vi har lavet på de her handler i Markets, har været fuldstændig ordentligt og fornuftigt,« sagde Christian Hyldahl i december 2016 i et interview med Børsen og tilføjede:

»Jeg synes ikke, at vi har noget at skamme os over.«

Berlingske anbefaler:

Bech-Bruun frikender sig selv – men kan ikke uddybe centrale detaljer

Serieiværksætter klar til ekspansion i London og Amsterdam

Analyse: Brexit og gæld giver britisk økonomi tommelskruer på

3
Bagmandspolitiet går efter Danske Bank-chefer i hvidvasksag

Bagmandspolitiets efterforskning af en af historiens største hvidvasksager sigter ikke kun mod at kunne give Danske Bank en mulig kæmpebøde. Politiet undersøger også muligheden for at gå direkte efter de ansvarlige, nu forhenværende topfolk i landets største bank.

Det siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Bagmandspolitiet – der officielt hedder Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - til Berlingske.

»Vi efterforsker ud fra to hovedspor: Et, der handler om, hvorvidt banken som juridisk person kan gøres ansvarlig i forhold til et eventuelt bødeansvar. Og et, der handler om, hvorvidt vi kan gøre et strafferetligt ansvar gældende over for enkeltpersoner fra banken,« siger Morten Niels Jakobsen.

En lang række involverede topfolk fra Danske Bank har allerede forladt banken. Både topchef Thomas Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen er fortid i Danske Bank, og i alt har 11 chefer og direktører med ansvar for skandalen forladt banken. Samtidig er en række tidligere Danske Bank-ansatte blevet meldt til politiet i Estland.

4
Så mange danske arbejdspladser er på spil i Brexit-kampen

Danske virksomheder kan foreløbigt ånde lettet op, efter skilsmissen mellem EUs forhandlingsteam og Theresa Mays regering tirsdag aften rykkede tættere på.

Det endelige udfald af Brexit-forhandlingerne er nemlig meget afgørende for mange danske arbejdspladser. Hvert år bliver sendt dansk bacon og vindmøller til det britiske marked for mange milliarder af kroner, og det giver tusinder af arbejdspladser i Danmark. Mere præcist er der omkring 70.000 arbejdspladser på spil her midt i de hede forhandlinger om Brexit.

Det er job, der både direkte og indirekte er knyttet til den danske eksport til Storbritannien. Hertil kommer over 90.000 arbejdspladser hos 742 danske datterselskaber i landet, der er på vej ud af EU.

Tre ting investorerne holder øje med:

Investeringsøkonom, Per Hansen, fra Nordnet har fundet tre ting, som er værd at rette blikket mod i dag.

  • Theresa May fik klaret den første af flere hurdler ved at fremlægge sin plan for Brexit. Investorerne får hver dag deres dosis »hård eller blød Brexit«, og det påvirker i høj grad stemningen. Ikke kun på aktiemarkedet, men i høj grad også på valutamarkedet, hvor udviklingen i pundet er er vejviseren for investorernes risikofornemmelse. Et stigende pund er en »risk on«, mens et faldende pund giver et »risk off« signal. Der er god grund for aktieinvestorerne til at følge med på valutamarkedet.
  • GN Store Nord har aflagt et lidt bedre end ventet regnskab fra morgenstunden. I relation til den danske regnskabssæson, gør GN det dermed lidt bedre end gennemsnittet. Kursudviklingen på regnskabsdagen for de største selskaber viser, at det ikke nødvendigvis har været nok blot at indfri forventningerne. GN Store Nord kommer dermed sikkert til at havne i den bedre ende af regnskabsskalaen.
  • I Asien er der generelt en opløftende aktiestemning. Håbet er, at USA/Kina som et undermøde til G-20 topmødet i Buenos Aires om to uger kan få afværget den handelskrig, som eventuelt kan blive en af de negative aktietemaer i 2019, hvis det ikke lykkes at finde en god løsning i tide. Danmark og de danske aktier har som en af verdens mest åbne økonomier mest at miste, hvis den globale samhandel bliver mindre.

Der sker i dag:

Danmarks Statistik, nye udgivelser:
- Producent- og importprisindeks for varer, oktober 2018
- Regnskabsstatistik for jordbrug, 2017 (bog)
Udland:
- 11.00: Eurozonen: Handelsbalance, sep
- 14.30: USA: Empire Manufacturing, nov
- 14.30: USA: Detailsalg, m/m, okt
- 14.30: USA: Nytilmeldte ledige, uge 45
- 14.30: USA: Fortsat ledige, uge 44
- 16.00: USA: Forretningslagre, sep

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder uden for Japan stiger torsdag på baggrund af stigninger i de kinesiske aktier efter rapporter om, at Beijing har afgivet et skriftligt svar på de amerikanske handelskrav.

Nikkei 225 -0,4
Topix -0,3
Hongkongs Hang Seng +0,6
China Shanghai Composite +0,8
China CSI 300 +0,6
Taiwan Taiex +0,4
Sydkoreas Kospi +0,1
Indiens BSE Sensex +0,1
Singapores STI +0,2
Sydney ASX 200 +0,1