Selskabstømmer ansat i børsnoteret selskab

Den største selskabstømmer, Poul Bøjer, har i halvandet år arbejdet for børsnoterede Olicom fra fængslet. Skat vil nu indeholde hans løn.

Foto: Peter Helles Eriksen. Poul Bøjer blev oprindelig ansat af den daværende chef Jesper Jørgensen, som i sidste uge var aktuel i en tvangsauktion over dette hotel i Nyropsgade – en af de største nogensinde.
Læs mere
Fold sammen
Danmarks største selskabstømmer, Poul Bøjer – tidligere Fischer, har i halvandet år arbejdet i et datterselskab til børsnoterede Olicom, mens han har siddet i fængsel. Ikke blot har Bøjer formået at stifte et selskab fra sin celle, som Business tidligere har afsløret; storsvindeleren har også udarbejdet f.eks. ejendomshandeler og forsøgt at udnytte sine kreative evner på udgang fra fængslet ifølge en kilde med indgående kendskab til sagen.

Siden juni 2007 har Bøjer arbejdet på at lægge grunden til en ny karriere i ejendomsbranchen. Men da han samtidig skylder 15 mio. kr. i konfiskeret udbytte fra svindelen plus sagsomkostninger på ca. fem mio. kr., vil skattemyndighederne nu tage en del af hans løn.

»Når vi bliver opmærksomme på, at en fængslet med gæld til det offentlige har et lønnet arbejde, så vil vi helt bestemt rette henvendelse til vedkommende og hans arbejdsgiver med henblik på at indeholde en del af lønnen,« siger Peter Nørregaard, der er chefkonsulent i Skats gruppe mod økonomisk kriminalitet.

Arrangementet er samtidig bemærkelsesværdigt, fordi Kriminalforsorgen efter alt at dømme har haft sagen til særlig behandling på grund af ansættelsens lange varighed.

Ét af de hensyn, som forsorgen skal tage i den slags sager, er bl.a. risikoen for, at den indsatte kan begå ny kriminalitet under udgangen. Forsorgen har altså vurderet, at Bøjers arbejde ikke er et problem, men kilden, der ønsker at være anonym, kan dog langtfra afvise netop den risiko:

»Det er ikke min opfattelse, at der er blevet lyttet meget til Bøjers idéer, men de baner, han tænker i, er altid uhørt kreative og langt over min grænse. For nu at sige det mildt.«

Kontakt i fængslet
Poul Bøjer har en kontrakt som ejendomsadministrator frem til maj 2009 i selskabet Castor Holding. Oprindelig blev han ansat af den daværende chef Jesper Jørgensen, som i sidste uge var aktuel i en tvangsauktion over et hotel i Nyropsgade – en af de største nogensinde.

Fra marts sidste år har Castor Holding dog været en del af børsnoterede Olicom, og Poul Bøjer fulgte så at sige med i handelen, da Jesper Jørgensen skød sit ejendomsselskab ind i Olicom mod at blive hovedaktionær.

Poul Bøjer kom i kontakt med Castor Holding, fordi en af hans medfanger allerede arbejdede for selskabet, hvor han hovedsageligt stod for at renovere hotellet i Nyropsgade.

Der er ikke i sig selv noget odiøst i, at fængslede får udgang til at arbejde eller uddanne sig – det er faktisk et erklæret mål for Kriminalforsorgen, der bl.a. skal sikre, at folk har noget meningsfuldt at foretage sig efter en fængselsstraf.

I udgangspunktet kan dømte med længere straffe få udgang til arbejde de sidste tre måneder inden løsladelsen, mens det kræver dispensation for længere ansættelsesforhold, som f.eks. Bøjers åbenlyst er.

Og i den proces skal der ikke bare være gode grunde til at forlænge udgangstilladelsen, forsorgen skal også sikre, at ansættelsen ikke krænker retsfølelsen og naturligvis sikre, at den fængslede ikke får mulighed for at lave ny kriminalitet, oplyser Kriminalforsorgen.

Nu kunne man måske tro, at der var særlig opmærksomhed omkring den mand, der endnu holder danmarksrekorden for den strengeste straf for økonomisk kriminalitet – ikke mindst når han bliver ansat i et selskab, der i forvejen har skattemyndighedernes øjne hvilende på sig.

Men faktisk var det et rent slumptræf, at Skat overhovedet blev opmærksom på Bøjers ansættelse: Et kvikt hoved mødte Bøjer under et rutinebesøg, undersøgte sagen og opdagede dermed muligheden for at indkradse bare en lille del af de penge, han stadig skylder, fordi udbyttet fra Bøjers svindel aldrig blev opsporet.

Behov for dialog
I forvejen erkender Skat åbent, at de ikke kan forhindre, at en lille gruppe økonomisk kriminelle hårdnakket fortsætter med at drive selskaber fra fængslet, selv om de er frakendt denne ret – lige som der er flere tilfælde, hvor fængslede formår at lave mere svindel og bedrag fra cellerne.

I samme ånd kan der være grund til at kigge på praksis omkring tildelingen af udgang i forbindelse med fængsledes arbejde. Derfor vil Skat nu i dialog med Kriminalforsorgen om problemstillingen.