Saxo Bank ryger på udenlandske hænder efter finsk og kinesisk opkøb

Den finske finanskoncern Sampo vil købe 19,9 pct. af Saxo Bank, mens kinesisk firma øger ejerandelen.

Foto: Malene Anthony Nielsen

Ejerskabsrokaden i Saxo Bank fortsætter.

Den store finske finanskoncern Sampo køber sig ind i Saxo Bank. De køber 19,9 procent af den danske bank for omtrent 2 milliarder danske kroner. Samtidig øger den kinesiske Volvo-ejer Geely sin ejerandel til 51,5 pct. Det meddeler Sampo i en selskabsmeddelelse.

Dermed er den kinesiske koncern nu på vej til at blive majoritetsejer, efter at det i maj kom frem, at den ene af de to Saxo-stiftere Lars Seier Christensen ville sælge sin 25,7 procent store ejerandel af Saxo til kineserne. Dengang forlød det, at Geely samlet set ville komme op på et ejerskab på omkring 30 procent af den danske bank.

»Vi har fundet, at Saxo Bank er en ekstremt stærk partner for mange af Geelys investeringspartnere på tværs af Kina og regionen. I Geely tror vi, at Saxo Banks teknologier og produktstyrke kan effektivt ekspanderes ud over Asien, og det er grunden til, at vi er villige til at tilbyde at købe flere aktier,« siger Geelys finansdirektør Daniel Donghui Li i en pressemeddelelse fra Saxo Bank.

Kim Fournais holder fast

Det er dog ikke den anden stifter og nuværende adm. direktør Kim Fournais, der har solgt ud, idet han fastholder sin ejerandel på 25,7 pct. af banken. I stedet er det de to kapitalfonde TPG Capital og Sinar Mas, der sælger deres respektive ejerandele på hhv. 29,26 og 9,9 procent.

»Med både Geely Group og Sampo Group som nøgleaktionærer i Saxo Bank har vi en stærk gruppe ejere med et ønske og en evne til at fremme den langsigtede vækst. Geely er kendt for sin stærke eksekveringsevne, evne til at fremme vækst og iværksætterånd. Med Geely sikrer vi en stærk position på vækstmarkederne i Asien med Kina som centrum,« siger Kim Fournais i meddelelsen fra Saxo og fortsætter:

»Sampo Group har en lang og imponerende historik inden for finansielle tjenesteydelser, der giver et væld af erfaring og indsigt i den finansielle sektor. Dette markerer et nyt og vigtigt kapitel for Saxo Bank, der giver os et unikt og stærkt fundament, og jeg glæder mig til at tage Saxo Bank til nye højder sammen med vores aktionærer og medarbejdere og sikre vores kunder den bedst mulige oplevelse. Jeg vil gerne takke de nuværende investorer for deres partnerskab, deres tro på Saxo Bank og deres bidrag gennem årene.«

Finnernes indtog

Sampos indtog i Saxo Bank er langt fra den eneste danske finansielle investering for den store finske forsikringskoncern, der blandt andet ejer knap 41 procent af Topdanmark, ligesom man i sidste uge var én af investorerne, der meldte sig op banen i købstilbuddet på dankortejeren Nets. Endelig ejer Sampo i øvrigt også omkring 21 procent af storbanken Nordea.

»Saxo Bank er en usædvanligt interessant enhjørning i det nordiske fintech-område, og Sampo er begejstret for at deltage i den yderligere udvikling af den globale rækkevidde. Saxo har en unik handelsplatform, som efter vores opfattelse er den bedste på markedet og tilbyder stort potentiale globalt til finansielle institutioner, investorer og familiekontorer,« udtaler Kari Stadigh, topchef for Sampo.

Med indtoget i Saxo Bank kommer der desuden umiddelbart en prissætning på den danske bank. Den 19,9 procent store ejerpost købt for præcist 1,97 milliarder kroner betyder alt andet lige, at banken samlet set er 9,92 milliarder kroner værd.

Lille værdistigning

Berlingske har tilbage i juni 2015 beskrevet et salg af 9,9 procent af aktierne i Saxo Bank til indonesiske Sinar Mas, og dengang værdisatte handlen hele banken til omkring 9,6 mia. kroner. Dermed har værdien ikke udviklet sig særligt meget de seneste to år. Det betyder samtidig, at Lars Seier Christensen altså står til at indkassere 2,55 mia. kroner på salget af sin ejerandel.

Handlerne afventer godkendelser fra myndighederne og forventes at blive afsluttet i løbet af de næste seks måneder, oplyser Sampo.

Saxo Bank kunne i lighed med stort set alle andre banker herhjemme fremvise flotte regnskabstal, da det seneste regnskab blev fremlagt i slutningen af august. I årets første seks måneder steg driftsindtægterne med 6,8 procent til 1,6 milliarder kroner, mens driftsresultatet steg med 15,6 procent til 495,9 millioner kroner. Nettoresultatet sprang op med hele 45 procent til 229,5 millioner kroner for de første seks måneder i det 25. leveår for den danske bank, der altså nu hovedsageligt er på udenlandske hænder.