SAS lancerer nyt debitkort - og snyder atter danskerne

Med et nyt debitkort kan man optjene Eurobonuspoint via køb på rejsen. Men svenskerne og nordmænd får 20 procent flere point for det samme køb end danskerne.

SAS lancerer et nyt debitkort, der kan bruges til at optjene bonuspoint til Eurobonus. Men danske kunder får 20 procent færre point for samme køb. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS Travelcash er seneste initiativ fra det skandinaviske flyselskab, der gerne vil have flere medlemmer i bonusklubben Eurobonus. Med kortet kan man optjene bonuspoint via køb, som senere kan konverteres til rejser eller andre indkøb.

Men selvom det fællesskandinaviske flyselskab er ejet af både den danske, svenske og norske stat er der stor forskel på, hvad flyselskabet byder sine kunder. Danskerne får nemlig 20 procent færre bonuspoint for samme køb i udlandet end vores nordiske naboer, når man tager højde for valutaforskellen.

»Det er skuffende, at SAS som sædvanligt giver danskerne en dårligere aftale. Det burde ikke være sådan, der burde samme vilkår for alle,« lyder den umiddelbare reaktion fra Flemming Poulsen, redaktør på hjemmesiden Bonusfeber.dk, hvor forretningsrejsende udveksler erfaringer med bonusprogrammer.

Travelcash-kortet er gratis for alle Eurobonus-medlemmer og fungerer på samme måde som et taletidskort til mobiltelefoner. Hjemmefra kan man sætte 12 forskellige valutaer ind på en konto. Når man er på rejse kan man herefter bruge kortet alle steder, der også modtager Mastercard, og pengene bliver så trukket fra kontoen. Dermed behøver man ikke spekulere på valutaudsving på rejsen, fordi pengene blev vekslet inden afrejse. Men det er ikke nødvendigvis en god forretning for kunderne, påpeger Flemming Poulsen.

»Kortet er gratis, så hvor tjener SAS og deres kreditkortpartner på det? Jeg tænker, det nok er på valutakursen og vekselgebyr, og hvis vekselkursen eller gebyrerne er høje i udgangspunktet, så er der ikke nødvendigvis sparet noget undervejs. Slet ikke, hvis man skal betale samme gebyr ved hvert køb som med Mastercard,« siger han.

»Jeg kan slet ikke se, at kortet skal være relevant for forretningsrejsende, for modsat kreditkort står man selv med regningen ved en fejltransaktion. Og hvorfor skulle man få endnu et kort, hvor man skal huske at tanke op og holde styr på kontoen? Til gengæld kan det måske være relevant for fritidsrejsende, der enten ikke vil have eller ikke kan få et kreditkort. Travelcash-kortet  kræver ikke kreditgodkendelse, så alle kan få det.«

Man optjener 10 point for hver 100 kroner, man køber for i udlandet, og 5 point for hver 100 kroner man køber for herhjemme. Ifølge SAS' hjemmeside kan man dog ikke indsætte danske kroner på kortet.

Det er ikke første gang, SAS' Eurobonus forfordeler de danske kunder. Det samme gør sig nemlig gældende, hvis man bestiller et kreditkort via Eurobonus. Eksempelvis får man 15 point, hver gang man køber for 100 kroner på et SAS Diners Club-kort, mens man får 20 point for køb på 100 svenske kroner på samme kort i Sverige. Medregner man valutaforskellen, er det 10 point flere for samme køb.

Kortet er udsted i samarbejde med det amerikanske selskab Rêv, Catella Bank og Mastercard. Du kan læse mere om kortet på SAS' hjemmeside her.

Business.dk har forsøgt at få en forklaring på forskelsbehandlingen hos SAS, men indtil videre uden svar.