Santa Fe-topchef: Vi får overskud i udfordrende 2016

Santa Fe sluttede fornuftigt af i 2015 og er nået så langt med at effektivisere og skære omkostninger, at selskabets topchef, Martin Thaysen, godt tør love, at det bliver til et overskud på bundlinjen i år. Det gælder også, selv om toplinen formentlig vil udvikle sig fladt.

ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

- Overordnet så synes vi, at fjerde kvartal var positivt for os. Vi kunne se forbedringerne komme igennem både i Australien og Kina. Det gælder også - hvilket er meget vigtigt for os - i Europa, siger Martin Thaysen.

Han peger dog på, at markedet for flytteservices generelt er udfordret. Santa Fes traditionelle flytteforretning står samtidig for langt størstedelen af omsætningen, og derfor skal forbedringerne komme indefra.

- Vi oplever stadig et meget hårdt prispres, så for os har det været et spørgsmål om at tage omkostninger ud af systemet og at blive bedre til at sige nej til meget lavt prissatte kontrakter og dermed sige farvel til nogle kunder, siger Martin Thaysen.
Problemområderne er især Kina og Australien. "Down Under" har Santa Fe i vid udstrækning satset på mine- og råvaresektoren, der har set aktiviteten dale væsentligt i takt med de massive prisfald på råvarer.

- Så vi har været i gang med at omstille os for at få andre typer af kunder. Men med den nye regering (ny premierminister, red.), der trådte til i slutningen af sidste år og forventes at ville udskrive valg i år, så er der mange industrier, der har en tilgang om at vente-og-se og derfor ikke foretager større investeringer lige nu, siger Martin Thaysen.I Kina er de udenlandske virksomheders investeringer bremset op, og det samme er den økonomiske vækst, hvilket dæmpet behovet for flytteservices.
- Vi kan se, at mange internationale firmaer vælger at lægge deres hovedkontor for Asien andre steder end i Kina. Så, uden at vi har tabt kunder, kan vi se, at antallet af mennesker, der flytter til Kina er faldet med omkring 20 pct.

Santa Fe venter dermed endnu et vanskeligt år og en nedgang i omsætningen fra flytteforretningen, som til gengæld modvirkes af fortsat pæn vækst i divisionen Relocation Services, der styrer virksomheders udstationeringer og hjælper med alt det praktiske ved flytningen, såsom at finde ny bolig og skole samt sikre og vedligeholde arbejdstilladelser og visa.

På koncernniveau ventes en omsætning i samme størrelsesorden som i 2015, hvor salget udgjorde 373,6 mio. euro. Driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, ventes at lande i intervallet 13-15 mio. euro opgjort før særlige poster.

I 2015 var EBITDA-resultatet før særlige poster på 12,2 mio. euro, men heraf stammede omkring 2 mio. euro fra salget af en lagerbygning i Singapore.

- Vi forstærker vores fokus på omkostningssiden, og selv om året bliver udfordrende, så er jeg ret sikker på, at vi kommer til at tage et godt skridt frem på profitsiden, siger Martin Thaysen.

Særlige poster ventes samtidig at blive lavere end i 2015, hvor de udgjorde 2,7 mio. euro. Samlet er der dermed udsigt til et overskud på bundlinjen efter et samlet underskud på 3,4 mio. euro i 2015.

- Ja, vi får overskud. Det skyldes dels, at vi venter at forbedre driftsresultatet, og dels fordi vores særlige poster bliver mindre. Samtidig er det lykkedes os at nedbringe vores gæld, så vores finansielle omkostninger vil også være lavere, siger Martin Thaysen.

/ritzau/FINANS