Rebien-kabalen

Der findes masser af målinger på, hvor meget topchefen vil påvirke aktiekursen, hvis han eller hun forlader sin post.

Lars Rebien Sørensen er et fyrtårn i dansk erhvervsliv, siger Carlsberg-formand Flemming Besenbacher, der har været i dialog med Rebien om en post i Carlsbergs bestyrelse gennem længere tid. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

En svagt præsterende virksomhed vil opleve et kursløft i håb om bedre tider forude, en stærkt præsterende virksomhed risikerer at opleve et kursfald, når en succesfuld direktør forlader det øverste job. Af frygt for at der kommer grus i maskineriet, og efterfølgeren ikke kan levere varen.

Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen har en høj pris på sit hoved. Godt nok kom han fra baghjul tilbage i 2000, da den ukendte Lars Rebien blev hentet frem som ny topchef i Novo Nordisk efter navnkundige Mads Øvlisen. Men Rebien har i den grad leveret varen. Novo Nordisk-virksomheden er i dag den suverænt mest værdifulde børsvirksomhed i Norden, og brandet Lars Rebien har i dag den højeste og mest ombejlede værdi blandt topcheferne i Danmark.

Derfor er det godt set af Carlsbergfondet, der styrer bryggeriet i Valby, at hente Lars Rebien ind som medlem af bestyrelsen, sandsynligvis som næstformand. Ganske vist kommer Rebien fra en såkaldt B2B-virksomhed, mens Carlsberg i den grad er en B2C-virksomhed, altså med direkte kontakt til slutbrugerne. Men man må formode, at Rebien kan bidrage med en masse på det strategiske og taktiske område, trække på sin internationale erfaring og dermed blive en vægtig sparringspartner til især formand Besenbacher i opgaven med at få placeret Carlsberg på det bryggeriverdenskort, som pt. ser ganske udfordrende ud.

Set med Carlsberg-øjne er der altså tale om en styrkelse af Carlsberg-bestyrelsen. Noget sværere kan det blive at få kabalen i Novo Nordisk til at gå op.

Når Rebien således nu rekrutteres til endnu en bestyrelse, så bærer det selvfølgelig ved til spekulationerne om, hvornår Lars Rebien forlader topposten i Novo Nordisk. Han fyldte 60 år i efteråret 2014, Novo Nordisk-bestyrelsen har udnævnt en viceadministrerende direktør (Kåre Schultz), og den øvrige ledelse i Novo Nordisk vurderes som en stærk ledelse. Altså skulle et snarligt skifte være lige til højrebenet. Og Rebien har da også selv indikeret, at han næppe skal lede de næste femårsplaner i Novo Nordisk.

Helt så enkelt er det dog ikke. Der er faktisk kommet lidt grus i maskineriet i Novo Nordisk-toppen, og det betyder, at Lars Rebien lige nu er det helt centrale og vigtige bindeled i Novo Nordisk.

Novo Nordisk-kendere ser 2015 som det egentlige udskilningsløb i Novo Nordisk-toppen. I det opløb deltager, udover Kåre Schultz, også de to direktionsmedlemmer Lars Fruergaard og Jakob Riis. Vurderingen er, at en af disse tre inden for det næste år præsenteres som afløser for Lars Rebien. Men hvornår denne beslutning tages, ved selvfølgelig kun Novo Nordisk-bestyrelsen med formanden Göran Ando i spidsen.

Med i den kabale hører også afklaringen af, hvor Lars Rebien skal fortsætte i Novo-gruppen, der omfatter de børsnoterede selskaber som eksempelvis Novo Nordisk, moderselskabet Novo A/S og den stenrige Novo Nordisk Fonden. Det vil være særdeles overraskende, hvis Rebien glider helt ud af Novo-sfæren, når han forlader topchefstillingen i Novo Nordisk. I så fald taber man masser af viden om ikke bare virksomheden Novo Nordisk, men også om ejeropbygningen bagved, og den efterhånden meget store ejerfond. Faktisk en af de største i Europa.

Dog vil det være overraskende, hvis Lars Rebien fortsætter i bestyrelsen i Novo Nordisk. Dermed vil han risikere at komme til at skygge for sin efterfølger, og et sådant skifte er da heller ikke i overensstemmelse med anbefalingerne om god selskabsledelse.

Så ja, en masse ting skal falde på plads, før meddelelsen om Lars Rebiens afgang som topchef i Novo Nordisk kan sendes ud. Men med sin seneste bestyrelsespost i Carlsberg må man antage, at planerne om eksekveringen af topchefskiftet er noget længere fremme end den gængse opfattelse i omverdenen. Også selv om meldingen fra Novo Nordisk-bestyrelsen vil lyde, at det er »business as usual.«