Politisk flertal vil sløjfe populær selskabsform

Iværksætterselskaber, IVS'er, bruges til svindel og har i løbet af sin korte levetid opbygget stor gæld til det offentlige. Derfor vil politikere afvikle selskabsformen, der indtil nu har givet iværksættere mulighed for at starte et selskab med kun én krone på kistebunden.

Et flertal på Christiansborg har fået nok af, at IVSer bruges til at snyde med skat og moms. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Alt for ofte bruges iværksætterfirmaer til moms- og skattesvindel. De såkaldte IVS'er har nu en gæld til det offentlige på 700 mio. kroner, og der tegner sig derfor et politisk flertal for at afskaffe ordningen. Det skriver Børsen.

Ordningen blev vedtaget af SRSF-regeringen i 2013 som en nem og billig vej til at starte en virksomhed. IVS'er fungerer reelt som et anpartsselskab (ApS), men kræver kun en egenkapital på én krone mod 50.000 kroner i et ApS.

Kapitalkravet skyldes, at ejerne af APS’er, modsat ejere af personligt ejet mindre virksomheder (PMV), ikke hæfter personligt for selskabets gæld og forpligtelser.

Men det lave kapitalkrav i IVS’er har ført til, at selskabsformen ofte er blevet brugt som et svindelforetagende, lyder det fra Christiansborg.

»Vi må bare konstatere, at IVS’erne er blevet brugt til systematisk svindel i så mange sager, at vi selvfølgelig ikke kan se igennem fingre med det,« siger finansordfører for De Konservative Anders Johansson til Børsen.

Også Liberal Alliance, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten siger til Børsen, at de er klar til at afskaffe selskabsformen.