Politikere kræver handling i tinglysningen

Situationen i tinglysningen er så kritisk, at politikerne kræver øjeblikkelig handling af justitsministen. Der er generelt vilje til at udbetale erstatning, men tvivl om hvorvidt det er muligt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Christiansborg er der vilje til at bevilge endnu flere penge til den digitale tinglysning, hvis det kan hjælpe til at få systemet til at fungere. Kritikken hagler ned over systemet, og bunken med ubehandlede sager har vokset sig rigtig stor, imens virksomheder og borgere, der sender dokumenter til tinglysning, taber tusindvis af kroner.

Ansvaret ligger i sidste ende hos justitsminister Brian Mikkelsen (K). Han har for nylig bedt Domstolstyrelsen udarbejde en plan for, hvordan den digitale tinglysning hurtigst muligt kan komme op at køre, og hvordan bunkerne udryddes. Den plan ventes først at foreligge midt i januar, hvor ministeren også er kaldt i samråd for at forklare sig over for de politiske partier.

Planen vil være fremadrettet, og det er derfor begrænset, hvad den kan bidrage med i de sager, hvor skaden allerede er sket.

Ikke så lige til

Generelt er oppositionen villig til at udbetale erstatning, men politikerne erkender også, at det ikke er så lige til med de nuværende regler, og omvendt ønsker de heller ikke at lovgive med tilbagevirkende kraft.

Erstatningen er svær at opnå, fordi ventetiden i sig selv ikke giver ret til den. I stedet skal det bevises, at der er sket fejl enten i den enkelte sag eller i ting-lysningens generelle arbejdsproces i et sådan omfang, at staten kan stilles til ansvar.

»Det kan tale for et ansvar, hvis der kan peges på organisatoriske fejl eller fejl i arbejdets tilrettelæggelse hos tinglysningsmyndigheden,« siger Vibe Ulfbeck, der er professor ved Juridisk Fakultet på Københavns Universitet.

Omvendt vurderer hun, at det kan være meget svært at vinde en erstatningssag.

»Udgangspunktet er, at en offentlig myndighed kan gøres erstatningsansvarlig som alle mulige andre. Det kan dog ske, at retten ser mildere på offentlige myndigheder, fordi myndighedens budget er fastsat i Finansloven, og den derfor ikke har ubegrænsede ressourcer,« siger hun.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Brian Mikkelsen, der er på juleferie.