Oliedanmark frygter fyresedler

Mens briterne skærer stilling efter stilling i den pressede oliesektor, undviger danske arbejdere fyresedlerne. Fagforeningerne ser dog med frygt på olieprisens kollaps.

Olieprisens fald har skabt usikkerhed om arbejdspladserne inden for oliesektoren. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en gammel joke, at der ikke lugter af fisk i Esbjerg. Der lugter af penge. De senere år er det dog ikke fiskeriet, der har bragt velstand til Vestjyllands hovedstad, det er derimod den svulmende industri på havet.

I den forbindelse er det umuligt at komme uden om olieindustrien, der for Danmarks vedkommende har havn i Esbjerg. Men olieprisens fald har skabt usikkerhed om arbejdspladserne inden for oliesektoren. Og de lokale fagforeninger følger med en vis frygt olieprisens kollaps, men indtil videre holder de skindet på næsen.

»Vi har ikke mærket det 100 procent endnu, men det bekymrer mig da, hvis der er nogle selskaber, der holder op med at investere. Det bekymrer mig, om der er nogen, der kunne finde på at lukke de mindre profitable brønde, men det er kun mine bange anelser,« siger Dan Holmgaard Rasmussen, formand for Dansk Metal Vest.

3F holder øje

Den esbjergensiske metalformand vurderer, at mellem 800 og 1.000 af hans medlemmer på den ene eller anden måde er tilknyttet oliesektoren eller underleverandører. En anden stor klump af oliearbejdere er organiseret hos 3F Transport i Esbjerg. Her er beskeden den samme som hos Dansk Metal.

»Vi har ikke haft nogle afskedigelser. Ikke endnu i hvert fald. Men vi er godt klar over, at hvis olieprisen bliver ved at være så langt nede, så varer det ikke længe, inden vi mærker det på nogle af de job,« siger formand for 3F Transport i Esbjerg, Henning Overgaard, der dog stadig er optimist på sine medlemmers vegne.

»Jeg tør ikke spå om olieprisen. Den er faldet hurtigt, så den kan også stige hurtigt, så jeg vil ikke tage de negative briller på endnu.«

Briterne hvæsser kniven

De negative briller har man dog for længst fundet frem på den anden side af Nordsøen.

Hvor de danske olieselskaber har været relativt formelle omkring olieprisfaldets konsekvenser for deres forretning, så ser det ganske anderledes ud i Storbritannien.

»Det er nærmest umuligt at lave penge med disse oliepriser. Vi er tæt på et sammebrud,« sagde formanden for de uafhængige olieproducenter i Storbritannien, Robin Allan.

Briternes absolutte topspiller på oliebanen, giganten BP, har annonceret, at man vil trimme sin organisation som en direkte konsekvens af de faldende oliepriser. På statsligt niveau er der heller ikke meget grund til optimisme, for her forventer man, at helt op mod 35.000 job kan gå tabt i de kommende år, hvis olieprisen fortsætter sit dyk.

Andre kan vinde

Olieprisen er faldet fra 115 dollar for en tønde brentolie i juni til langt under det halve her i starten af januar. Brentolien lå hele dagen i går lige omkring de 50 dollar for en tønde. Det er et dramatisk fald, der – med undtagelsen af panikudsagelget under finanskrisen – ikke er set i mange, mange år. Men hvor den lave oliepris gør ondt på dele af erhvervslivet, gør det godt på en endnu større del. Det ved man også godt i 3F, hvor et olieprisfald ikke er så skidt, at det ikke er godt for noget.

»Det er klart, at når man ser isoleret på visse brancher, så vil der være nogle mekanismer, der trækker i den ene eller anden vej. Men vi ved også, at den faldende oliepris vil have positiv effekt for andre brancher. Jeg er sikker på, at vognmænd for eksempel synes, det er ganske rart,« siger Henning Overgaard fra 3F Transport Esbjerg.