Billig olie kan betyde endnu en norsk rentenedsættelse

Olieprisen fortsætter nedad og kan trække den norske rente med sig i faldet.

Den faldende oliepriser gør ondt på den norske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oeyvind Hagen / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den fortsat faldende oliepris er noget, der kan mærkes i Norge, der er Vesteuropas største olieeksportør, hvor 22 pct. af Norges bruttonationalprodukt (BNP) kommer fra olie og gas. Siden juni er den europæiske referenceolie, Brent, blevet 54 pct. billigere, og det har sine indvirkninger på den norske økonomi.

Den norske krone har mistet 20 pct. af sine værdi målt mod dollaren og 8 pct. mod euroen, og samtidig er det norske OBX-indeks faldet med 12 pct. siden juni.

Det skriver Bloomberg News.

I december 2014 sænkede den norske centralbank renten for første gang i næsten tre år som konsekvens af den billige olie, og siden da er prisen faldet yderligere, og nu kan noget tyde på, at renten kan se frem til at blive sænket igen.

- Den svage krone giver Norges Bank (den norske centralbank, red.) mere tid, inden at de bliver nødt til at sænke renten endnu engang, siger Kjersti Haugland, analytiker i DNB, til Bloomberg News.

Prisen på en tønde Brent-olie ligger tirsdag morgen på 52,4 dollar. Det er mere end en halvering i forhold til sommeren 2014, hvor prisen ramte 115 dollar per tønde og så begyndte at falde.