Ny storaktionær kan sætte turbo på Danske Bank

Aktivistfonden Cevian vil støve Danske Bank af. Men ønsket om nye tider ligger formentlig på linje med bestyrelsens moderniseringsstrategi.

Foto: HENRIK MONTGOMERY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nye tider i Danske Bank. Topchef Peter Straarup står foran en udskiftning, og A.P. Møller-Mærsks mand i spidsen, Danske Banks bestyrelsesformand, Eivind Kolding, har flere gange signaleret modernisering af den sårede bankkæmpe. Med den svenske aktivistfond Cevian Capital i kredsen af storaktionærer vil støvet formentlig endnu hurtigere blive blæst af det kongeblå erhvervsikon, påpeger flere kilder i den europæiske finanssektor. »Kulturskiftet er på vej, og Danske Bank sidder ikke længere med den fornemmelse af »vi alene vide«, som man tidligere havde indtrykket af. At der nu kommer en ny aktionær ind og skubber til magtfordelingen kan også vise sig som et wake up call for de andre stor­aktionærer. Det vil ruske op i trummerummet og skubbe til en bold, der allerede ruller,« siger Christian Hede, aktieanalytiker i Jyske Bank. Cevian Capital, som i går meddelte, at deres ejerandel i Danmarks største bank var nået over fem procent, er kendt som en særdeles aktiv ejer, som kræver håndfaste resultater af deres investeringer. Det er også forventningen til dem som storaktionær i Danske Bank. »En ny aktiv investor kan måske være med til at presse på for indtjeningsforbedringer, optimeringer og kræve, at der bliver taget en vurdering af den langsigtede kreditkvalitet. Det kan være med til at få kapitalmarkederne til at tro på, at banken lever op til analytikernes forventninger og dermed sende prissætningen op,« siger Claus Grøn Therp, der er aktieanalytiker i SEB Enskilda.

Opgør med omkostningerne

En pointe, som også Claus Thestrup, seniorhandler i Handelsbanken, har øje for. »Baseret på Cevians historik, så tror jeg, at Cevian vil være inde i Danske Bank i omkring to år. Jeg tror især, at Cevian vil forsøge at påvirke arbejdet med Danske Banks omkostninger. Danske Bank er ikke blandt de bedste, når omkostningerne måles i forhold til indtægterne, og samtidig er det den af de store aktier herhjemme, der har gjort det værst, så der findes en upside, hvis man kan komme igennem med lavere omkostninger,« siger han. Alt afhænger dog af A.P. Møller-Mærsk, som med en ejerandel på omkring 22 procent fortsat sidder på altafgørende stemmer i forhold til de andre storaktionærer. Men netop denne storaktionær vil formentlig være helt på linje med de forandringsønsker, som Cevian har, understreger en række iagttagere over for Berlingske Business. »Med Mærsk som den store investor i Danske Bank kan Cevian ikke ændre det store uden at have Mærsk med, men storaktionærerne er nok enige om, at der kan gøres mere på effektiviseringssiden i Danske Bank. Formand Eivind Kolding har lige selv været igennem øvelsen som chef for Maersk Line, så det virker oplagt at se mere på omkostningerne,« siger Claus Thestrup. Derfor er det heller ikke sikkert, at Cevian vil kræve en bestyrelsespost i banken. »Så længe, der er en dialog mellem de største aktionærer om, hvilken retning selskabet skal gå, og hvilke parametre der skal optimeres, så er en direkte bestyrelsespost ikke nødvendig,« siger Claus Grøn Therp. Bestyrelsesformand Eivind Kolding var da også hurtig til at fremhæve, hvordan Cevian allerede har vist opbakning til bestyrelsens strategi, som netop skal forhøje indtjeningen og reducere omkostningerne. Men når det kom til at tale om, hvorvidt Cevian ville få plads i bestyrelsen eller indflydelse på udnævnelsen af Peter Straarups efterfølger, er Eivind Kolding mere kortfattet. »Jeg kan henvise til min tidligere udtalelse og tilføje, at spørgsmål om bestyrelsens sammensætning ikke har været drøftet med Cevian, og dette er i sidste ende et anliggende for generalforsamlingen. Processen med at finde en afløser for Peter Straarup har ligget fast længe og følger planen. Den er ikke påvirket af Cevians aktieopkøb,« skriver Eivind Kolding i en mail til Berlingske Business.

Swedbank-topchef nyt Danske Bank-emne

Den forklaring er det dog ikke alle i finanssektoren, der køber. Flere iagttagere mener derimod, at Cevian vil være klar til at forsøge at påvirke valget markant. »Cevian har gode kontakter i den nordiske finansverden, så det kunne se ud som om, at den nye topchef skal findes uden for Danmark. At kigge mod Swedbank, som Cevian også har været inde i, kunne være et godt bud. En type som Swedbank-topchef Michael Wolf, der har vendt Swedbank rundt uden at være bankmand, kunne være interessant,« siger Claus Thestrup. Uanset om Cevian får reel indflydelse på valget af en ny Danske Bank-topchef eller ej, så er timingen god som ny storaktionær. »Det er et godt tidspunkt at komme ind som storaktionær. De vil få mulighed for at påvirke den nye mand på posten. De vil få let adgang til ham, og de vil blive hørt. Der skal og vil ske noget med en ny direktør - især hvis det ender med én udefra, som meget jo kan tyde på,« siger Christian Hede.

Konference: HR og ledelse i krisetider


INFOshop: Se profilen for den nye CEO