Danske Bank tror på krisehjælp fra ECB

Europas Centralbank har ikke lyst - men vil alligevel løse krise med støtteopkøb, vurderer Danske Bank.

Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europas gældskrise er på vej ind i slutspillet. Uden nye indgreb kan de stigende renter få hele euro-projektet til at kollapse. Men analytikerne i Danske Bank tror fortsat på, at roen vil blive genoprettet.

Danske Bank ser i en ny analyse på de forskellige muligheder for at redde situationen. En række værktøjer, som kunne tages i brug, bliver bremset af enten Tyskland eller Den Europæiske Centralbank.

Tyskland afviser for eksempel at lade Centralbanken finansiere kriseløsningen ved at trykke flere eurosedler. Heller ikke løsningen med at lade Centralbanken låne til Den Internationale Valutafond, som så kunne give kredit til for eksempel Italien, nyder velvilje hos tyskerne.

Centralbanken selv kunne sætte et niveau for, hvornår man vil gå ind og hjælpe lande med støtteopkøb af deres obligationer. Men her frygter banken selv, at landene så vil miste lysten til at gennemføre de påkrævede reformer.

Dermed er der ifølge Danske Bank lagt op til, at Centralbanken vil sikre euroens overlevelse i et langt, sejt og dyrt træk.

Det vil ske ved, at Den Europæiske Centralbank uofficielt vil gribe ind, for eksempel hvis renten på 10-årige obligationer fra Italien eller Spanien når over 7 procent.

- Man vil ikke være meget for at gøre det, men vil gøre det alligevel, lyder det i analysen fra Danske Bank.

Centralbanken vil dermed holde hånden under de kriseramte landes obligationer, mens man venter på, at økonomiske spareplaner i landene begynder at virke.

Når centralbanken køber op uden at give markedet besked om niveauerne, vil man skulle investere betydeligt mere. Det vurderes, at Den Europæiske Centralbank hidtil har investeret 200 milliarder euro i statsobligationer fra de pressede lande.

Ifølge Danske Bank kan dette tal nå op på 500 milliarder euro, inden man får genskabt tilliden på de finansielle markeder.

/ritzau/

Konference: HR og ledelse i krisetider