Ny, britisk kommissær får ansvar for sikkerhed

Storbritanniens kandidat til den tomme EU-post skal tage sig af terrorisme, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.

Den britiske diplomat Julian King bliver Storbritanniens kommende EU-kommissær. Han får ansvaret for al slags sikkerhed, også på nettet, hvis Europaparlamentet godkender ham. Arkivfoto: Det britiske udenrigsministerium/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRITISH FOREIGN AND COMMONWEALTH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritanniens nye EU-kommissær, den tidligere ambassadør i Frankrig Julian King, vil få ansvaret for al sikkerhed og cybersikkerhed i EU, hvis hans udnævnelse går igennem hos Europaparlamentet.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, meddelte tirsdag formiddag, at Julian King bliver sikkerhedskommissær med opgaven at samordne de endnu 28 EU-landes arbejde mod terrorisme, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.

Den 51-årige Julian King skal afløse Jonathan Hill, som trådte fra, efter at briterne ved en folkeafstemnign før sommerferien besluttede, at Storbritannien ikke fremover skal være medlem af EU.

Stor EU-erfaring

Jonathan Hill var finanskommissær, men den post er i mellemtiden blevet givet til Letlands Valdis Dombroskis.

Julian King har arbejdet i det britiske diplomati i 30 år og var indtil for nylig Storbritanniens ambassadør i Frankrig. Den post har han kun siddet på siden februar i år. Han har tidligere arbejdet i EU-systemet, nemlig som stabschef for to tidligere, britiske kommissærer, Peter Mandelson og Catherine Ashton, ligesom han har været ambassadør i Irland. Det er den afgående, britiske premierminister David Cameron, der har udpeget ham til EU-posten.

Europaparlamentet skal godkende Julian King som kommissær, inden han måtte kunne tiltræde sin nye post.

Cybersikkerhed på banen siden december

EU fik i december 2015 sin første cybersikkerhedslov. Den skal være med til at styrke tilliden til, at man trygt kan bruge nettet og f.eks. handle i netbutikker i andre EU-lande. Loven, kaldet »Network and Information Security Directive«, kræver bl.a., at alvorlige hackerangreb inden for alle områder - transport, energi, sundhed, finans m.m. - bliver offentliggjort, og at folk får besked, hvis deres data kan være blevet hacket ved sådanne angreb.

Internetforbindelser bliver en stadig vigtigere del af også den kritiske infrastruktur i alle lande, hvor f.eks. energi- og telesektoren er afhængige af, at netforbindelserne altid virker. Derfor er truslen om cyberangreb rykket op i top alle steder, fordi et land vil kunne lammes, hvis det lykkes hackere at trænge ind i centrale systemer.

Hvert EU-land har en kommissær i EU-Kommissionen, der er valgt for fem år ad gangen.

Storbritannien forbliver fuldt medlem af EU, indtil landet træder ud, men briterne vil ikke deltage i alle møder i det såkaldte europæiske råd, hvor de 28 landes fagministre mødes for at drøfte fælles spørgsmål.