Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Storbritanniens nye EU-kommissær, den tidligere ambassadør i Frankrig Julian King, vil få ansvaret for al sikkerhed og cybersikkerhed i EU, hvis hans udnævnelse går igennem hos Europaparlamentet.
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, meddelte tirsdag formiddag, at Julian King bliver sikkerhedskommissær med opgaven at samordne de endnu 28 EU-landes arbejde mod terrorisme, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.
Den 51-årige Julian King skal afløse Jonathan Hill, som trådte fra, efter at briterne ved en folkeafstemnign før sommerferien besluttede, at Storbritannien ikke fremover skal være medlem af EU.
Stor EU-erfaring
Jonathan Hill var finanskommissær, men den post er i mellemtiden blevet givet til Letlands Valdis Dombroskis.
Julian King har arbejdet i det britiske diplomati i 30 år og var indtil for nylig Storbritanniens ambassadør i Frankrig. Den post har han kun siddet på siden februar i år. Han har tidligere arbejdet i EU-systemet, nemlig som stabschef for to tidligere, britiske kommissærer, Peter Mandelson og Catherine Ashton, ligesom han har været ambassadør i Irland. Det er den afgående, britiske premierminister David Cameron, der har udpeget ham til EU-posten.
Europaparlamentet skal godkende Julian King som kommissær, inden han måtte kunne tiltræde sin nye post.
Cybersikkerhed på banen siden december
EU fik i december 2015 sin første cybersikkerhedslov. Den skal være med til at styrke tilliden til, at man trygt kan bruge nettet og f.eks. handle i netbutikker i andre EU-lande. Loven, kaldet »Network and Information Security Directive«, kræver bl.a., at alvorlige hackerangreb inden for alle områder - transport, energi, sundhed, finans m.m. - bliver offentliggjort, og at folk får besked, hvis deres data kan være blevet hacket ved sådanne angreb.
Internetforbindelser bliver en stadig vigtigere del af også den kritiske infrastruktur i alle lande, hvor f.eks. energi- og telesektoren er afhængige af, at netforbindelserne altid virker. Derfor er truslen om cyberangreb rykket op i top alle steder, fordi et land vil kunne lammes, hvis det lykkes hackere at trænge ind i centrale systemer.
Hvert EU-land har en kommissær i EU-Kommissionen, der er valgt for fem år ad gangen.
Storbritannien forbliver fuldt medlem af EU, indtil landet træder ud, men briterne vil ikke deltage i alle møder i det såkaldte europæiske råd, hvor de 28 landes fagministre mødes for at drøfte fælles spørgsmål.