Nu vil Maersk have bevæbnede vagter

Rederiet er klar til at sætte bevæbnede vagter ved rælingen, når skibene skal gennem pirat-farvand.

Maersk Alabama blev tidligere kapret af pirater. Nu vil rederiet have bevæbnede vagter med om bord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Antony Njuguna

Tidligere var svaret klart nej, men fremover vil rederiet ikke afvise at have bevæbnede vagter med ombord, når der skal sejles gennem Adenbugten eller i Det Indiske Ocean. Det skriver den maritime nyhedsportal Maritimedanmark.dk.

Den ændrede holdning til bevæbnede vagter gælder alle dele af rederiet, men vil i praksis kun få betydning for skibe med lav fart eller lavt fribord. Oplysningen fremgår af en meddelelse som Maersk Tankers har rundsendt til kaptajnerne på rederiets tankskibsflåde, og oplysningerne bekræftes af Maersk Tankers Chief Technical Officer, Steffen Jacobsen, overfor maritimedanmark.dk.

”Beslutningen følger omfattende risikovurderinger og evalueringer, herunder af de juridiske konsekvenser af brugen af ​​bevæbnede vagter. Alle skibe vil få tilsendt omfattende vejledning og procedurer,” skriver Chief Technical Officer, Steffen Jacobsen, til kaptajnerne.

”Beslutningen om at indsætte bevæbnede vagter vil være baseret på en individuel grundig risikovurdering. Bevæbnede vagter vil kun blive anvendt, når vi skønner, at ingen alternativer kan give tilstrækkelig sikkerhed for vores besætninger”, skriver lyder det i meddelelsen.

Risikovurderingen vil blive foretaget på baggrund af faktorer som det enkelte skibs fribord, hastighed og rute. Rederiet slår dog fast, at brugen af vagter ikke skal erstatte men kun supplere andre foranstaltninger, der er foretaget. Maersk insisterer samtidig på, at piratproblemet ikke kan løses ved hjælp af vagter eller af rederibranchen, men skal klares af det internationale samfund.

”En stram proces er på plads for udvælgelse af behørigt uddannede, dygtige og kompetente bevæbnede vagter, og vi har udpeget et uvildigt vagtselskab til at håndtere ordningen. De 'Rules of Force', der skal anvendes, vurderes nøje i hvert enkelt tilfælde,” skriver rederiet i orienteringen til kaptajnerne.

Det fremgår af meddelelsen, at ordningen træder i kraft med øjeblikkelig virkning, og de første bevæbnede vagter ventes at være klar om bord på skibe under danske flag i løbet af de kommende dage.