Nu kommer de nye seertal - YouTube og Netflix inviteres med

Fra 1. januar er landets otte største TV-stationer gået sammen om at forbedre målingen af seertal, så den bedre afspejler danskernes forbrug af TV-indhold på forskellige platforme. YouTube, Netflix og lignende tjenester inviteres med.

Nye og bedre målinger af TV-forbruget i Danmark kan ikke overvurderes. Målingerne danner grundlag for den del af de kommercielle TV-stationers forretning, der baseres på reklamesalg, og i sidste ende er med til at bestemme indholdet på sendefladen. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De daglige seertals betydning for ­mediemarkedet i Danmark kan næppe overvurderes.

Tallene, som Kantar Gallup leverer, har indflydelse på programvalg, kanalplanlægning, distribution og ikke mindst afregning for TV-reklamer.

Målingerne danner således grundlag for den del af de kommercielle TV-stationers forretning, der baseres på reklamesalg, og her har markedet længe efterlyst tal, der afspejler udviklingen, hvor mere og mere af TV-seningen sker online på f.eks. streamingtjenester.

De otte største TV-stationer i Danmark er derfor gået sammen om at forbedre den hidtidige TV-meter-undersøgelsen, så den reflekterer seernes ændrede forbrug af TV-indhold korrekt.

Alexander Nielsen, formand for TV-stationernes og Kantar Groups styregruppe bag ­Seer-Undersøgelse, fastslår, at vi er på vej mod den næste generation af seertal i Danmark, og at den nye Seer-Undersøgelse kommer til at være i front internationalt.

»Med den nye Seer-Undersøgelse får vi målt sening af TV-indhold, især online-sening af TV, som ikke opfanges med tilstrækkelig præcision med den nuværende måling, og vi måler sening i husstande, som har fravalgt et traditionelt TV-apparat. Det vil give ændringer i seertal og seerandele, men det er endnu for tidligt at komme med mere præcise forud­sigelser om konsekvenserne af ændringerne,« siger Alexander Nielsen, Head of Audience Measurement hos TV 2 Analyse.

Nye seertal nødvendige

Alexander Nielsen forklarer, at den nye seermåling – der begynder 1. januar 2017 – er nødvendig, da TV-seningen i Danmark har ændret sig betydeligt gennem de senere år.

At se TV var tidligere en aktivitet, der primært foregik på et TV-apparat. Nu ser vi derimod TV på mange forskellige enheder, såsom tablets og smartphones, og via forskellige distributionskanaler og platforme.

»Den nye seeradfærd kræver en ny undersøgelse for at blive målt korrekt. Derfor vil den nye Seer-Undersøgelse benytte sig af flere forskellige datakilder for at sikre bedst mulige målinger, og dermed kan seertallene rapporteres mere nøjagtigt i forhold til i dag. Grundtanken er at tage det bedste fra to verdener: Datamangfoldigheden fra den digitale verden kombineret med et solidt udvalgt repræsentativt panel fra den traditionelle TV-verden, siger Alexander Nielsen og fortsætter: »Danmark er ikke det første land, der vælger en ­h­ybridmåling i stedet for det tidligere single source-panel. Norge har haft en hybridmåling siden 2014 til rapportering af deres daglige seertal, mens en række øvrige lande fra USA og Storbritannien til Holland og Sverige er i fuld gang med at implementere lignende løsninger.

Det vigtige panel

Et panel og en stikprøve kan være mange ting – og et dårligt udvalgt panel gør ingen gavn. Derfor er det helt afgørende, at udvælgelsen er så omhyggelig som muligt.

Det handler med andre ord mere om, hvem man måler snarere end om, hvor mange man måler.

For at sikre at panelet er repræsentativt, sørger Kantar Gallup løbende for ny-rekruttering af panelmedlemmer, så panelet altid fremstår som et »mini-Danmark« i forhold til en lang række kriterier: Fra livscyklus og geografi over til, hvilke enheder til visning af levende billeder man har i husstanden.

Det er afgørende, at man måler reel adfærd foretaget af levende mennesker og ikke blot »hits« og »clicks« foretaget af maskiner.

Derfor er der daglig kvalitetskontrol i den nye Seer-Undersøgelse. Hvis for eksempel et TV-apparat er tændt, men ingen mennesker er i rummet, hvori det står, bliver denne ­sening fjernet. Ved forskellige former for usædvanlige seermønstre bliver medlemmer af panelet ringet op og spurgt, om de målte data nu også svarer til virkeligheden.

Kort sagt: Man tager ikke data for værende sandhed, men tjekker op på, om det nu også kan passe.

Nye parter bydes velkommen

Alexander Nielsen og alle parterne bag Seer-Undersøgelsen – Kantar Gallup og TV 2, DR, MTG, Discovery Networks, Viacom, Turner, Disney og FOX – byder interesserede nye ­parter velkommen i samarbejdet. Også selskaber som YouTube og Netflix, der ikke er med på nuværende tidspunkt.

»Alle er velkomne. Nye parter skal blot sørge for, at deres indhold er tagget – en form for digital »mærkning« – så det kan identificeres korrekt i online-datakilderne, og så alle parter måles på et sammenligneligt grundlag. Endelig skal en ny deltager naturligvis betale en andel af den samlede omkostning til den nye Seer-Undersøgelse, siger Alexander Nielsen.