Mediekongens datter overtager kongeriget efter magtkamp

Det er ikke let at stå i fars skygge. Slet ikke, når »far« er Sumner Redstone, den egenrådige og nu stærkt aldrende amerikanske mediekonge, der står bag underholdningskoncernerne CBS og Viacom og dermed ejer TV-stationer som MTV og filmstudiet Paramount – foruden at drive en af verdens førende biografkæder.

62-årige Shari Redstone, som i mange år har stået delvis i skyggen af sin berømte far, den amerikanske medie­konge Sumner Redstone, er efter benhårde magtkampe trådt frem i forreste række. (Foto: Drew Angerer) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I flere år har familien og medieimperiet været inddraget i magtkampe og stridigheder så intense, at en iagttager på et tidspunkt beskrev det som »en moderne udgave af »Kong Lear«.«

De magtkampe ser det nu ud til, at datteren Shari Redstone har vundet. Ud er røget chefen for Viacom og flere medlemmer af ledelse og bestyrelse, og Shari Redstone synes at samle trådene som næstformand for både CBS og Viacom og direktør for National Amusements, der reelt er familiens holdingselskab.

Ikke mindst er hun også udpeget som værge for det lægelige tilsyn med sin nu 93-årige far, hvis præcise helbredstilstand ikke kendes, men siges at være præget af tiltagende demens og manglende evne til at både tale og spise.

Den side af sagen rummer i sig selv en både tragisk og til tider kulørt fortælling med blandt andet tidligere elskerinder, som også har været genstande for sagsanlæg.

Men Shari Redstone er ikke for ingenting sin fars datter. Dermed ikke ment, at hun har levet et forkælet liv i sin fars trygge skød. Tværtimod. Mens Sumner Redstone i sin storhedstid var kendt som en visionær forretningsmand, så fremstår han også som et benhårdt menneske, der ofte har lagt sig ud med sin egen familie – inklusive Shari og broderen Brent – og fyret chefer efter forgodtbefindende.

Shari har i et sjældent interview udtalt til New York Times, at hun har »80 pct. af sin fars hjerne, 90 pct. af hans lidenskab og 100 pct. af hans besættelsestrang«. Men selv om hun har arbejdet i forskellige grene af medieimperiet i mange år, har hun også måttet finde sig i, at faderen så hende over skulderen, gik over hovedet på hende eller direkte tilkendegav, at hun ikke havde evner til at drive imperiet.

I en periode, hvor de to blandt andet sloges om hendes aktiepost i National Amusements, kommunikerede de kun via fax og advokater.

Alligevel har hun vundet respekt for at tænke i nye baner og for – tilsyneladende – at gå ind for en professionel ledelse uden utidig indblanding fra familien. Hun har ikke overtaget faderens formandsroller i CBS og Viacom, som han fratrådte i februar i år efter stærkt pres med baggrund i hans helbred.

Sumner Redstone udtalte engang, at han aldrig vil dø. Nu lever han i sin egen skygge. Mens datteren træder ud af hans.