Minusrenter får kreditkæmper til at lukke for flekslån

Landets største realkreditselskab lukker for flekslån på de dage, renten synker under nul. Den nye situation får Nykredit/Totalkredit til at efterlyse en samlet indsats.

Foto: Niels Ahlmann Olesen.
Læs mere
Fold sammen

Renten på både F1-  og F2-lån danser limbo med nul. Men boligejere kan godt skyde en hvid pind efter lån, hvor renten er negativ, så de får penge for at låne penge. Landets største realkreditkoncern Nykredit/Totalkredit oplyser, at betingelser for flekslån indeholder en bestemmelse om, at lånene ikke udbetales, hvis renten er negativ.

Men realkreditkæmpen lægger i en meddelelse til fondsbørsen og pressen ikke skjul på, at den er rådvild i den nye situation med negative renter og efterlyser en samlet løsning for hele realkreditsektoren.

»Håndteringen af negative renter er et spørgsmål om grundlæggende principper i realkreditten. Det overordnede spørgsmål er, om man som låntager kan få penge for at låne. Og hvad det i givet fald vil betyde for mulighederne for at tiltrække investorer. Vi mener, at det er nødvendigt med en samlet model for dette på tværs af alle lånetyper. Vi har et stort ansvar som den største långiver til danskerne, og vi vil ikke haste en beslutning igennem,« skriver Sune Worm Mortensen, områdedirektør i Nykredit.

Han påpeger, at  Nykredit/Totalkredit på grund af den uoverskuelige situation ikke udsteder F1- og F2-lån på de dage, hvor renten er negativ.

»Da spørgsmålet endnu ikke er afklaret, ønsker vi ikke her og nu at udstede F1- og F2-lån med negativ rente,« skriver Sune Worm Mortensen.

Han understreger dog, at denne melding ikke har konsekvenser for de eksisterende kunder med F1- og F2-lån, da negative renter her stadig ikke er aktuelt på grund af  kursfradraget ved refinansiering. Det udgør i branchen op til 0,3 procent, der lægges til renten på et F1-lån ved hver refinansiering.