Drømmelån er nu snublende tæt på lukning

Med kurser over 99 nærmer drømmelånet med to procent i fast rente sig det niveau, hvor realkreditinstitutterne lukker for udstedelsen. Dermed opstår muligheden for lån med endnu lavere rente.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Det allerede berømmede drømmelån med to procent i fast rente i 30 år ligger efter mindre end en måneds levetid så tæt på kurs 100, at der ikke skal meget til for at lukke for udstedelsen.

Mandag morgen er kurserne braget op, om end med en lille stabilisering op ad formiddagen. Men med kurser pænt over 99, skal der ikke mange nyheder til at presse den op.

Dermed vil realkreditinstitutterne skulle udstøde nye serier, som kan blive med en endnu lavere rente.

Mandag omkring kl. 10 lå kursen på Realkredit Danmarks 2 pct. lån, der løber frem til 2047, på 99,95, mens Nykredits tilsvarende boliglån var oppe i kurs 99,65.

NordeaKredit lå i kurs 99,40.

En time senere, ved 11-tiden, lå NordeaKredits lån i kurs 100,5, mens Realkredit Danmarks lån lå i kurs 99,98. Nykredits lån lå i 99,6, men havde kortvarigt været oppe at runde 100.

Ryger gennemsnitskursen for en hel dag over 100, kan realkreditinstitutterne ikke længere udstede lån i serien.

Boligøkonom og chefanalytiker hos NordeaKredit Lise Nytoft Bergmann kalder kursudviklingen »ganske voldsom«, men mener dog, at det er for tidligt at konkludere, at 2 pct. lånene vil lukke i dag.

»Det er meget svært at forudsige, hvad der kommer til at ske. Kurstigninger på 1,5 til knap tre kurspoint, som vi ser det nu, er uden for det normale spektrum. Det ser dog ud som om, der efter den første time er en vis konsensus blandt investorerne. Selvom vi er tæt på kurs 100, tror jeg derfor ikke, at vi når kurs 100 i dag,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Meget kan dog hurtigt ændre sig.

»Det skal bare en ekstra nyhed eller to til, før lånene lukker. De seneste uger har vist, at der ikke skal meget til, før kurserne ændrer sig,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann kan de store kursstigninger forklares med to forhold. Det ene er, at nationaltbanken fredag meldte ud, at banken indstiller udstedelsen af statobligationer. Det andet er, at udbuddet af obligationer er faldet mærkbart, fordi der var opsigelsesfrist for konverteringer i fredags.

Hvad der kommer til at ske, hvis kursen på NordeaKredits 30-årige to pct. lån stiger over 100 og dermed må lukke, er endnu ikke afgjort.

Den aktuelle situation på stiller nemlig realkreditinstittuttet i et dilemma.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann har realkreditinstitutterne almindeligvis to muligheder i den sitaution. De kan tilbyde deres kunder et lån i den 30-årige obligation uden afdrag, hvor den afdragsfrie periode er sat til blot ét år, eller de kan åbne en ny obligation med en lavere kuponrente.

»I Nordea overvejer vi i øjeblikket begge muligheder, såfremt kursen på den 30-årige to pct. obligation skulle komme over 100. Fordelen ved den første løsning ... er, at serien allerede er åben, og at risikoen for indløsningseffekter er lille. Ulempen er, at man må tilbyde boligkøberne et lån til en lidt dårligere kurs end nødvendigt,« skriver Lise Nytoft Bergmann i sin analyse.

En indlåsningseffekt opstår, hvis en obligationsserie er åbnet i så kort tid, at der kun er en enkelt eller nogle få investorer, der køber obligationerne. Det betyder, at de får monopol på prisen. Hvis renten stiger, og en boligejer ønsker at indfri lånet før tid, kan det betyde en mindre kursgevinst til boligejeren, end hvis obligationsserien havde være spredt på flere investorer.

Fordelen ved at åbne et nyt lån til en lavere rente er ifølge NordeaKredits boligøkonom, at boligejerne får adang til en historisk lav rente med en meget attraktiv ydelse, og at det vil kunne være interessant for boligejere, der ligger i tre pct. lån.

Ulempen er, at det er usikkert, om det nuværende renteniveau holder længe nok til at serien kan vokse sig stor nok. Bliver serien for lille, øger det risikoen for indlåsningseffekt.